novice

09. november 2018

Sodelovanje v mednarodnem projektu CoNZEBs


Fraunhofer IBP

Projekt CoNZEBs – 4. delovni sestanek projektne skupine v Ljubljani

Stanovanjski sklad RS se je z mednarodnim konzorcijem prijavil in v letu 2016 uspel na evropskem razpisu – okvirni program EU za raziskave in inovacije, Obzorje 2020. Iz Slovenije je kot nosilni partner na projektu GI ZRMK d. o. o., sicer pa v projektu sodeluje kar devet uglednih partnerskih organizacij iz Nemčije, Italije, Danske in Slovenije. V nacionalnih skupinah sodelujejo raziskovalne organizacije in predstavniki stanovanjskih skladov ter združenj.

Cilj projekta CoNZEBs, ki se je pričel izvajati v letu 2017 in bo trajal do 2020 je zniževanje investicijskih stroškov skoraj nič-energijskih (večstanovanjskih) stavb (sNES – oziroma angleško: NZEB). V sklopu projekta CoNZEBs partnerji analizirajo, raziskujejo, preučujejo in ocenjujejo niz izvedenih tehnoloških rešitev, ki bodo privedle do znatnega znižanja stroškov in značilnosti novih skoraj nič energijskih stavb. Trenutno je projekt na polovici izvajanja.

V Ljubljani 8. in 9. novembra 2018 poteka 4. delovni sestanek partnerjev – projektne skupine, na katerem je poudarek na pripravi publikacij ugotovitev in prihajajočih zaključkov projekta s katerimi bo končnim uporabnikom sNES in drugim deležnikom pojasnjeno kaj sNES predstavljajo, kaj so prednosti bivanja v njih, kateri miti glede sNES in bivanja v njih ne držijo ter kakšne strokovne ugotovitve bo prinesla raziskovalna primerjava izkušenj štirih držav. Skladno z namenom projekta se strokovnjaki posvečajo tudi iskanju skupnih imenovalcev področja sNES ter iskanju tehničnih rešitev za sedanje in prihodnje obdobje.

V sklopu sestanka so si 8. novembra 2018 udeleženci ogledali tudi stanovanjsko sosesko Zeleni Gaj v Ljubljani, kjer je investitor Stanovanjski sklad RS zgradil več kot 600 stanovanj in jih predal končnim uporabnikom (kupcem in najemnikom) v letih 2015 – 2018.

Posebej pozorno so si udeleženci ogledali Vzorčni objekt F3 v katerem se nahaja 52 stanovanj in 68 parkirnih mest, v njem pa se nahajajo tudi prostori za vrtec. Pozorno so se seznanili z energetskimi rešitvami na projektu, načinom upravljanja ter spremljanja delovanja naprav v objektu, ter nekaterimi tehničnimi rešitvami v posameznih stanovanjih.

Ob tem so si ogledali tudi potek prvih del izgradnje drugega dela soseske, ki se imenuje Novo Brdo in v sklopu katerega bo Sklad do leta 2021 izgradil 500 stanovanj, ki pa bodo namenjena oddaji v najem.

Več informacij o projektu na povezavi: www.conzebs.eu 

Fotografije v galeriji. Vir: Stanovanjski sklad RS


Preberite tudi