Na spletnih straneh Stanovanjskega sklada Republike Slovenije uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo spletne strani se z uporabo piškotkov strinjate.
Nadaljuj | Več informacij
Za vprašanja in pomoč smo vam na voljo na 01 4710 500

Novinarsko vprašanje - Finance

05. sep 2017
vprašanja glede prodaje stanovanj v Zelenem gaju

Pozdravljeni,

V nadaljevanju vam podajamo odgovore na vaša vprašanja glede prodaje stanovanj v Zelenem gaju.

Pozdravljeni,

Prosim vas za nekaj pojasnil v povezavi s prodajo stanovanj v Zelenem gaju.

Zasledili smo tale oglas: https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/lj-vic-stanovanje_6132720/

Prodajalec pravi: »Na zadnji razpis za Zeleni gaj smo dali več prijav in sta nam bili dodeljeni dve 2,5-sobni stanovanji (v 2. in 3. nadstropju) s praktično enakim tlorisom. Od nakupa enega nameravamo odstopiti, razen v primeru, da se najde kdo, ki bi si katerega od stanovanj želel.«

  • Kako je mogoče, da en prijavitelj dobi dve stanovanji, medtem ko na drugi strani nekateri do želenega stanovanja sploh ne pridejo?

Skladno z objavljenim besedilom javnega razpisa za prodajo stanovanj vam sporočamo, da drugi odstavek točke 1 razpisa, kjer je opredeljen način prodaje, določa. da je nakup po razpisu v rednem roku omejen na eno stanovanje na kupca oziroma na družino oziroma njene družinske člane, če je prosilec uveljavljal prednost družine, četudi v povezavi s statusom funkcionalno ovirane osebe. Tako lahko vsak prosilec odda samo eno prijavo, s katero pa lahko izrazi interes za eno ali več stanovanj. V primeru uveljavljanja prednosti družine lahko prijavo za nakup odda le eden od staršev oziroma partnerjev. V kolikor bi bila ugotovljena kršitev določil tega odstavka, Sklad vse na zgoraj naveden način podane prijave takoj izloči. Oseba, ki je navedena v podani prijavi (tudi kot družinski član), ne more podati na isti razpis samostojne prijave ali sodelovati v prijavi druge osebe.

Iz posredovanega vprašanja in besedila oglasa ni razvidno za kakšne povezave naj bi šlo, navedeno je le : »smo dali več prijav«. Izbrana kupca smo na podlagi objavljenega oglasa preverili in ugotovili, da ni med njima nikakršnih povezav za katere bi lahko vedeli in bi izhajale iz prijave. Ena prosilka se je prijavila kot mlada družina s partnerjem in 2 otrokoma, drugi prijavitelj pa je bil izbran kot mlada oseba (ni nikakršnih vidnih povezav v priimkih, naslovih ipd.).

  • Kako poteka izbor kupcev?

Izbor kupcev stanovanj poteka po posebnem protokolu izbora kupcev s pomočjo posebnega računalniškega programa. Protokol izbora kupcev stanovanj in Prioritetni vrstni red prosilcev za nakup stanovanj sta predstavljena na spletni strani Sklada. Za primer večjega interesa za nakup stanovanj so za potrebe razpisa določene prednostne kategorije. Izbor kupcev poteka v prisotnosti notarja pred petčlansko komisijo, naključno izbrano med zainteresiranimi prosilci za sodelovanje v tej komisiji.

  • Ali lahko kupec stanovanja od stanovanjskega sklada v tako kratkem času stanovanje sploh lahko proda naprej? Kakšna so pogodbena določila, v kolikšnem času lahko lastnik proda stanovanje naprej? Če se ne motim, je po izkušnji s preprodajo stanovanj na Mesarski Stanovanjski sklad uvedel varovalke?

Glede nadaljnje prodaje stanovanj ni omejitev s strani Sklada, saj so stanovanja v vzorčni hiši zaradi načina gradnje in energetsko učinkovitih rešitev cenovno primerljiva s cenami stanovanj na prostem trgu, zaradi česar se nam omejevanje izbranih kupcev glede nadaljnje prodaje ne zdi primerno.

  • Koliko stanovanj je bilo sicer že zgrajenih za prodajo v Zelenem gaju in koliko od tega prodanih? Koliko v zadnji tranši?

Na območju Zeleni gaj na Brdu je bilo zgrajenih in prodanih 427 stanovanj, v zadnjem razpisu pa je Sklad za prodajo na trg ponudil še 64 stanovanj in 18 vrstnih hiš, od tega je bilo po prvem roku prodanih 30 stanovanj in 6 vrstnih hiš.

© 2016 SSRS. Vse pravice pridržane. En