Na spletnih straneh Stanovanjskega sklada Republike Slovenije uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo spletne strani se z uporabo piškotkov strinjate.
Nadaljuj | Več informacij
Za vprašanja in pomoč smo vam na voljo na 01 4710 500

Novinarsko vprašanje - Delo

30. avg 2017
vprašanja glede ponudbe in načrtov za gradnje stanovanj

Spoštovana,

V nadaljevanju vam podajamo odgovore na vaša vprašanja glede ponudbe in načrtov glede gradnje stanovanj pri nas:

  1. Koliko stanovanj in hiš se trenutno prodaja? Koliko oddaja v najem?

Stanovanjski sklad RS ima za prodajo prostih 46 stanovanjskih enot, od tega 26 stanovanj (24 stanovanj v enoti F3 in 10 stanovanj v enoti F6.1) in 12 vrstnih hiš v soseski Zeleni gaj na Brdu v Ljubljani. Za tržni najem ima Stanovanjski sklad RS oddanih 460 od 499 razpoložljivih stanovanj, ki se nahajajo na različnih lokacijah po Sloveniji, vse od obale do pomurske regije, jugovzhodne Slovenije do Gorenjske. V ponudbi za tržni najem ima trenutno 28 stanovanj, 11 stanovanj pa je v fazi urejanja. Stanje zasedenosti oziroma ponudba stanovanj na določen datum je odvisna tudi od izteka posameznih najemnih razmerij.

  1. Koliko znaša najemnina najdražjega stanovanja, koliko najcenejšega?

Najnižja tržna najemnina znaša 109,00 EUR za stanovanje v Šoštanju v velikosti 31,90 m2, najvišja pa 550,00 EUR za stanovanje v Novem mestu v velikosti 107,18 m2.

  1. Kakšna cenovno ugodnejša stanovanja v najem ponujate finančno šibkejšim posameznikom? Kdo so lahko takšni upravičenci?

Finančno šibkejšim so namenjena neprofitna najemna stanovanja. Pridobitev neprofitnega najemnega stanovanja opredeljuje Stanovanjski zakon, ki v 87. členu določa postopek oddajanja neprofitnih stanovanj na podlagi objave javnih razpisov, Stanovanjski sklad RS pa le-teh ne izvaja sam, ampak v primeru izpraznitve primernega najemnega stanovanja, ki je v lasti Stanovanjskega sklada RS, najprej opravi zamenjave med lastnimi najemniki, če le-teh ni, da razpolagalno pravico Občini, v kateri se nahaja razpoložljivo stanovanje, saj je za dodelitev neprofitnih najemnih stanovanj pristojna Občina, kjer ima prosilec prijavljeno stalno bivališče.

  1. Kdo ima pri najemu stanovanj prednost?

Najemniki oziroma najemnice stanovanj so lahko popolno poslovno sposobne fizične osebe, če imajo dovoljenje za stalno bivanje v Republiki Sloveniji ter pravne osebe zasebnega in javnega prava oziroma organizacije, vse s sedežem v Republiki Sloveniji.

  1. Kaj glede gradnje načrtujete v prihodnje?

Stanovanjski sklad RS v letošnjem letu zaključuje gradnjo 102 najemniških stanovanj v Funkcionalni enoti F2 v soseski Zeleni gaj na Brdu v Ljubljani. Tako bo predvidoma v začetku naslednjega leta objavil razpis za najem stanovanj. Poleg tega namerava na območju Novo Brdo/Brdo 2 v Ljubljani zgraditi še 498 najemniških stanovanj. Stanovanjski sklad RS načrtuje gradnjo najemnih stanovanj še na naslednjih lokacijah po Sloveniji: Kranj s 270 stanovanji, v Mariboru potekajo pogajanja z DUTB za nakup zemljišč, objavljena sta dva Poziva za javno zasebno partnerstvo za Občino Lukovica za 164 stanovanj ter Občino Ivančna Gorica za 123 stanovanj. http://ssrs.si/javno-zasebno-partnerstvo# Objavljen pa je tudi Javni poziv za nakup stanovanj na območju mestnih občin v celotni Sloveniji, kjer pričakujemo da bi dobili do 500 stanovanj. http://ssrs.si/javni-poziv-za-nakup-stanovanj

© 2016 SSRS. Vse pravice pridržane. En