Na spletnih straneh Stanovanjskega sklada Republike Slovenije uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo spletne strani se z uporabo piškotkov strinjate.
Nadaljuj | Več informacij
Za vprašanja in pomoč smo vam na voljo na 01 4710 500

Novinarsko vprašanje - Dnevnik

22. avg 2017
Ponudbe za stanovanja v Zelenem gaju

V nadaljevanju vam podajamo odgovore na vaša vprašanja glede stanovanj v soseski Zeleni gaj.

  • Koliko ponudb ste dobili doslej za stanovanja? Bi lahko ponudbe razdelali po enotah - torej za katere enote je največ povpraševanja in za kakšen tip stanovanja je največ zanimanja?

Za nakup stanovanj in vrstnih hiš v Zelenem gaju na Brdu smo prejeli 70 vlog. Največ zanimanja je bilo za stanovanja v objektu F3 (Vzorčna hiša) v lameli D in sicer za 2-sobna stanovanja s kabinetom ter v lameli C za 2-sobna stanovanja. Sledijo 1-sobna in 3-sobna stanovanja.

  • Ali ste tudi za večja stanovanja dobili veliko ponudb? Ali je kakšno stanovanje, za katerega do sedaj še niste dobili ponudbe?

Tudi za večja stanovanja in vrstne hiše smo prejeli nekaj vlog, 27 stanovanj in vrstnih hiš pa je bilo takšnih, ki niso bila navedena ne kot prva in ne kot dodatna želja.

  • Glede na cene stanovanj v Zelenem gaju bi vas prosil za kalkulacijo cene kvadratnega metra stanovanja v Zelenem gaju (verjetno imate to razdelano po posameznih enotah) - torej konkreten izračun, koliko so znašali stroški zemljišča, projektiranja, komunalnega prispevka, gradnje, financiranja .... vse preračunano na m2 stanovanja, vključno z donosom.

Iz kalkulacije izgradnje in prodaje 539 stanovanj ter 931 parkirnih mest izhaja, da je stroškovna vrednost vseh stanovanj s pripadajočimi parkirnimi mesti znašala 77 mio EUR (brez DDV), pri čemer prodajne vrednosti stanovanj (realizirano in v prodaji) znašajo 86,4 mio EUR (brez DDV). Razlika med stroškovnimi vrednostmi in prodajnimi vrednostmi tako znaša 12,2 %, kar zagotavlja minimalne stopnje donosa vsaj 5%. Glede na celotne komercialne površine 539 stanovanj je v povprečju prodajna vrednost (brez DDV) znašala 1.654 EUR za m2, stroškovna vrednost pa 1.474 EUR za m2.

  • Glede na to kalkulacijo me zanima vaš komentar na dejstvo, da so lokalni stanovanjski skladi omejeni s ceno 1550 evrov za kvadratni meter.

Tudi glede na zgornjo analizo je cena 1.550 EUR (brez DDV) za m2 dosegljiva.

© 2016 SSRS. Vse pravice pridržane. En