Preskoči na vsebino Zemljevid strani

Naložbe v projekte energetsko učinkovitih obnov dostopnih stanovanj/stavb v Sloveniji.

18. maj 2022

Stanovanjski sklad RS, javni sklad je dne 10. 5. 2022, organiziral strokovno okroglo mizo, kjer so bile predstavljene ovire, dejavniki in priložnosti energetskih prenov stanovanj ter stavb za upravljalce in lastnike stanovanj. Dogodek je bil izveden v okviru sodelovanja pri projektu SUPER-i, ki ga financira Evropska komisija v okviru programa Obzorje 2020,  z namenom podpiranja naložb v energetsko učinkovitost na področju dostopnih najemnih stanovanj. Zbrane strokovnjake je pozdravil tudi mag. Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada RS, ki je izpostavil vlogo Sklada pri iskanju trajnostnih in funkcionalnih rešitev na področju zagotavljanja stanovanj.

Dogodka so se udeležili javni subjekti in sicer Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor, Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana, Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja, Mestna občina Velenje ter upravniška podjetja Spekter d.o.o. in Stanovanjsko podjetje d.o.o, ki so predstavili njihove dosedanje izkušnje na projektih energetskih prenov stavb. Zakonske možnosti in usmeritve državnih institucij je predstavilo Ministrstvo za okolje in prostor. Finančne spodbude, ki so možne pri energetskih prenovah sta predstavila Eko sklad, j.s. in SID banka d.d., energetsko podjetje Petrol d.d. je predstavilo energetske možnosti na področju prenov večstanovanjskih stavb.

Na okrogli mizi je bil predstavljen projekt SUPER-i, razpravljalo se je o izkušnjah posameznih deležnikov z energetskimi prenovami stavb v Sloveniji ter kako najbolje podpreti nove naložbe v energetsko učinkovitost stavb. Vsi sodelujoči se zavedajo pomembnosti energetskih prenov, uspešno koristijo morebitna finančna sredstva (povratna/nepovratna) za izvedene ukrepe, skupno mnenje pa je, da je v prihodnje potrebno večje ozaveščanje stanovalcev/javnosti o pomembnosti energetskih prenov stanovanjskih objektov in uporabe obnovljivih virov energije prav tako pa bi si želeli več dodatnih spodbud za investitorje, ki nastopajo kot javni subjekti, s katerimi bi se podprlo naložbe v energetske prenove.

Stanovanjski sklad RS je na dogodku predstavil demonstracijski projekt v Trbovljah, s katerim sodeluje pri projektu SUPER-i ter tri prenovljene ukrepe na tem področju, in sicer: Program sofinanciranja zagotavljanja javnih najemnih stanovanjskih enot v letih 2022 in 2023; Program sofinanciranja zagotavljanja stanovanjskih enot za starejše osebe v letih 2022 in 2023 ter Javni poziv za nakup stanovanj in zemljišč za gradnjo stanovanj v letih 2022 in 2023.

Dogodek je bil nedvomno pozitivna priložnost za izmenjavo izkušenj, poslovnih praks in pričakovanj na področju podpiranja naložb v energetsko učinkovitost na področju dostopnih najemnih stanovanj, udeleženci pa so se ob tej priložnosti zavezali nadaljnji izmenjavi izkušenj na podobnih dogodkih in predstavitvah ter bodo preučili možnosti projektnega sodelovanja in medsebojnega obveščanja.

 

Vir: SSRS

Free Download WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
Premium WordPress Themes Download
Download Premium WordPress Themes Free
ZG93bmxvYWQgbHluZGEgY291cnNlIGZyZWU=
download karbonn firmware
Download Best WordPress Themes Free Download
free download udemy paid course

Preberite tudi

19. april 2024

Obvestilo 18.4.2024

Stanovanjski sklad RS je dne 18.4.2024 izvedel izbor najemnikov stanovanj po Javnem ...
17. april 2024

Sejem Megra 2024 in Stanovanjski sklad RS

Stanovanjski sklad RS se tradicionalno udeležuje mednarodnega sejma graditeljstva Megra ...
03. april 2024

Novinarska konferenca, 3. april 2024

  Stanovanjski sklad RS pospešeno gradi 1500 novih javnih najemnih stanovanj po vsej ...
28. marec 2024

Izbor najemnikov stanovanj z dne 28.3.2024

Danes, 28.3.2024 smo na Stanovanjskem skladu RS izvedli izbor novih najemnikov, ki so ...