Preskoči na vsebino Zemljevid strani

Stanovanjski sklad RS je prvi javni subjekt v Sloveniji, ki je kot  lastnik udeležen v prvem projektu sončne elektrarne na večstanovanjski stavbi na Jesenicah

20. februar 2019

Skupina GEN-I je postavila prvo sončno elektrarno GEN-I Sonce na večstanovanjski stavbi v Sloveniji.

V petek 15. 02.2019  so jo na Jesenicah v prisotnosti sodelujočih in lastnikov stanovanj ter zainteresirane javnosti slovesno odprli predstavnik lastnikov Brane Zajović, župan občine Jesenice Blaž Račič in predsednik uprave GEN-I, dr. Robert Golob. Predstavitve sta se udeležila tudi predstavnika Stanovanjskega sklada RS ter predstavniki Stanovanjskega podjetja d.o.o. – upravnika stavbe in upravnika stanovanja v lasti Stanovanjskega sklada RS v tej stavbi.

 

Prva sončna elektrarna GEN-I Sonce na večstanovanjski stavbi s 23 stanovanji na Jesenicah ima 36,7 kW moči, letno pa bo proizvedla 37.000 kilovatnih ur zelene električne energije. Na letni ravni bo znižala emisije ogljikovega dioksida za 17  ton, omogočila pa bo za dobrih 4.500 evrov letnih prihrankov pri rabi električne energije. Elektrarna je projektirana na način, ki omogoča, da veliko večino proizvedene električne energije porabijo stanovalci sami, le manjši del pa se vrne v omrežje.  Lastniki 36.400 evrov vredne naložbe, ki se bo v celoti povrnila v sedmih letih, bodo z lastno proizvodnjo pokrivali večino energetske potrebe v stavbi. 15,1 kW modulov je namenjenih uporabi za potrebe skupnih prostorov in toplotne postaje, preostalih 21,6 kW pa za porabo v vsakem od 23 stanovanj.

 

Z uredbo o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije, je Ministrstvo za infrastrukturo omogočilo širitev zagotavljanja lastne proizvodnje in porabe električne energije proizvedene iz sonca. Z uvedbo skupinske samooskrbe smo tudi lastniki nepremičnin – odjemalci v večstanovanjskih stavbah dobili priložnost, da se izognemo prihodnjim podražitvam elektrike in lažje tudi sami pristopijo k zeleni transformaciji. Veseli smo, da so prav vsi stanovalci pristopili k temu projektu,« je ob odprtju sončne elektrarne SE Jesenice povedal predsednik uprave GEN-I dr. Robert Golob in dodal: »Ponosni smo, da lahko našo zavezo zeleni transformaciji dokazujemo s takšnimi inovativnimi projekti, kot ga predstavljamo danes, kot tudi z ostalimi projekti GEN-I Sonca. Za uspeh tega projekta so pomembni predvsem stanovalci, ki so zaznali potrebo po čistejši energiji in stopili skupaj k investiciji, kot tudi vsi, ki so pomagali pri izvedbi projekta.«

 

Stanovanjski sklad RS je s svojim sodelovanjem v prvem projektu sončne elektrarne na večstanovanjski stavbi na Jesenicah tako prvi javni subjekt, ki je lastniško udeležen v tovrstnem projektu.

 

 

Download Premium WordPress Themes Free
Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
lynda course free download
download xiomi firmware
Download Nulled WordPress Themes
free download udemy course

Preberite tudi

13. avgust 2021

Najem za mlade – obvestilo o izboru najemnikov z dne 13. 8. 2021

V okviru Javnega razpisa za oddajo stanovanj –  najem za mlade z dne 6.4.2021, smo ...
07. julij 2021

Najem za mlade – obvestilo o izboru najemnikov z dne 28. 6. 2021

V okviru Javnega razpisa za oddajo stanovanj –  najem za mlade z dne 6.4.2021, smo ...
24. maj 2021

Obvestilo o izboru najemnikov stanovanj – najem za mlade

V okviru Javnega razpisa za oddajo stanovanj –  najem za mlade z dne 6.4.2021, smo dne ...
23. april 2021

Najem za mlade – obvestilo o izboru najemnikov z dne 22. 4. 2021

V okviru Javnega razpisa za oddajo stanovanj –  najem za mlade z dne 6. 4. 2021, ...