Preskoči na vsebino Zemljevid strani

Praznovanje dneva Romov

06. april 2023

V Mariboru je ob svetovnem dnevu Romov 5. aprila 2023 potekala prireditev v organizaciji Romskega društva Romano pralipe, s katerim je tudi skupnost Romov v Sloveniji obeležila svetovni dan Romov, ki je 8. aprila.

Dogodka sta se udeležili tudi predstavnici Stanovanjskega sklada RS, ki že vrsto let aktivno sodeluje pri izvajanju ukrepov vsakokratnega Nacionalnega programa za Rome na stanovanjskem področju z Romsko skupnostjo, Uradom Vlade RS za narodnosti, pristojnimi ministrstvi ter vsemi lokalnimi skupnostmi, kjer Romi prebivajo.

V Republiki Sloveniji pripadniki romske skupnosti strnjeno živijo v Prekmurju, na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju. V večini občin na teh območjih, kjer živijo pripadniki romske skupnosti, Romi prebivajo zgodovinsko, torej avtohtono. Zakon o lokalni samoupravi našteva 20 občin, kjer Romi bivajo avtohtono; to so: Beltinci, Cankova, Črenšovci, Črnomelj, Dobrovnik, Grosuplje, Kočevje, Krško, Kuzma, Lendava, Metlika, Murska Sobota, Novo mesto, Puconci, Rogaševci, Semič, Šentjernej, Tišina, Trebnje in Turnišče. Romi pa v Sloveniji živijo tudi v večjih mestih kot so Maribor, Velenje, Ljubljana, Celje, Jesenice, Radovljica (na Jesenicah in v Radovljici živijo predvsem družine Sintov).

Predstavnik mariborskih Romov Fatmir Bećiri je ob priložnosti povedal, da se njihov položaj v zadnjih letih izboljšuje. “Ko nastopijo kakšne težave, pa jih z dialogom sproti rešimo,” je dejal. Vsem subjektom, ki z Romi v Sloveniji tvorno sodelujejo, se je zahvalil za njihov prispevek k izboljšanju položaja Romov.

 

  

(utrinki s prireditve, avtor: Arhiv Stanovanjskega sklada RS, posneto: 29. 3. 2023)

Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes
udemy free download
download huawei firmware
Download WordPress Themes
free online course

Preberite tudi

02. junij 2023

Obisk stanovanjskega sklada iz Nynäshamna na Švedskem

Stanovanjska sosesko Pod Pekrsko gorco je bila deležna obiska predstavnic švedskega ...
02. junij 2023

Delovno srečanje Stanovanjskega sklada RS v Panonski vasi

V Panonski vasi je 1. junija 2023 potekalo v okviru Nacionalne platforme za Rome, ki jo ...
31. maj 2023

Delovni sestanek 29.5.2023

Predstavnice Stanovanjskega sklada so se 29. maja 2023 udeležile »Prvega delovnega ...
29. maj 2023

Stanovanjski sklad RS načrtuje izgradnjo soseske Ob Savi v Kranju

Stanovanjski sklad RS (SSRS) načrtuje izgradnjo soseske Ob Savi in v prvi fazi je ...