Preskoči na vsebino Zemljevid strani

Strokovni posvet Stičišča za trajnostno prenovo in gradnjo stavb v Ljubljani

29. november 2022

Predstavnici Stanovanjskega sklada RS mag. Mojca Štritof-Brus, pomočnica direktorja in Sanja Burnazović, vodja investicijskega sektorja, sta se 28. novembra 2022 v Hiši EU, v Ljubljani, udeležili ustanovitve Stičišča za trajnostno prenovo in gradnjo stavb in Strokovnega posveta o trajnostni prenovi in gradnji stavb v Ljubljani, saj Stanovanjski sklad RS skozi svoje projektno, programsko  delovanje v Sloveniji in mednarodno aktivno podpira trajnostno prenovo in gradnjo stavb v Sloveniji.

Posvet sta organizirala Institut Jožef Stefan, Center za energetsko učinkovitost in Inštitut za ekologijo  v okviru projekta LIFE IP Care4Climate, kjer je Stanovanjski sklad RS že sodeloval in je bil namenjen povezovanju pogledov raznovrstnih akterjev na potrebe in možnosti za izboljšanje pogojev za trajnostno gradnjo v Sloveniji, na njem pa so sodelovali oz. so se ga udeležili akterji vključeni v izvajanje gradnje in prenov stavb ter v oblikovanje pogojev zanje v Sloveniji. Priznani strokovnjaki so v svojih predstavitvah osvetlili raznovrstne vidike in izzive trajnostne prenove ter izpostavili dobre prakse in pomanjkljivosti sedanjega delovanja na tem področju in zakonodaje, ter opozorili na poslovne priložnosti. Namen ustanovitve Stičišča je doseči predvsem to, da se izboljšajo pogoji za trajnostne prenove stavb v Sloveniji. Prisotni so se dogovorili, da bodo po uspešnem začetku delo zastavljeno na posvetu nadaljevali na problemski konferenci spomladi 2023 in s pripravo kažipota, kjer želijo začrtati prve odločnejše korake, ki vodijo do čim širšega uveljavljanja trajnostne prenove in gradnje v Sloveniji. Z dejavnostmi želijo podpreti pristojne odločevalce, da bodo pravni, finančni in drugi pogoji za prenove stavb bolje podpirali trajnostne in celovite prenove. Doseči želijo tudi sprotno reševanje problemov, povezanih s trajnostno prenovo in gradnjo stavb. Prizadevali si bodo k izmenjavi izkušenj in da bi bili njihovi razmisleki in delo uporabljeni pri oblikovanju bodočih ukrepov v državi.  Dejstvo namreč je, da s trajnostno prenovo in gradnjo dosežemo večjo kvaliteto bivanja z manj vpliva na okolje. Z uporabo trajnostnih materialov si gradimo zdrava bivališča, s protipotresno sanacijo pa so naša bivališča varnejša. Hkrati s tem zmanjšujemo tudi izpuste toplogrednih plinov in odpadke v celotnem življenjskem ciklu stavbe.

Več o vsebini si lahko preberete na povezavah:  http://www.nas-stik.si/novice/podrobnosti-novice/ustanovljeno-sticisce-za-trajnostno-prenovo-in-gradnjo-stavb  in https://krog.sta.si/3111066/v-ljubljani-odslej-sticisce-za-trajnostno-prenovo-in-gradnjo-stavb

 

 

Vir: SSRS

Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Download Premium WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
free download udemy course
download redmi firmware
Download WordPress Themes
udemy free download

Preberite tudi

03. april 2024

Novinarska konferenca, 3. april 2024

  Stanovanjski sklad RS pospešeno gradi 1500 novih javnih najemnih stanovanj po vsej ...
28. marec 2024

Izbor najemnikov stanovanj z dne 28.3.2024

Danes, 28.3.2024 smo na Stanovanjskem skladu RS izvedli izbor novih najemnikov, ki so ...
26. marec 2024

Vabilo na SUPER-i Webinar 2.0

  Spoštovani,   Naložbe v projekte energetsko učinkovitih obnov javnih ...
18. marec 2024

Stanovanjski Sklad RS je sodeloval na 5. Gradbeno-prostorsko-okoljski konferenci v Ljubljani

Predstavnica Stanovanjskega sklada RS Sanja Burnazović, vodja investicijskega sektorja, ...