Preskoči na vsebino Zemljevid strani

Predstavitev rezultatov ankete o potrebah po najemnih stanovanjih po občinah

26. april 2023

Anketa o potrebah po najemnih stanovanjih

Stanovanjski sklad Republike Slovenije, javni sklad je zaradi izvajanja stanovanjske politike  države in sledenja potrebam po javnih najemnih stanovanjskih enotah letos ponovno izvedel Anketo o potrebah po najemnih stanovanjih v občinah (Anketa 2023). Ta je bila tudi v preteklih letih v pomoč pri načrtovanju njegove poslovne politike ter izvajanju aktivnosti in ukrepov na področju razvoja in realizacije investicijskih projektov za stanovanjsko gradnjo. »Rezultati ankete so pokazali, da so potrebe po 10.819 javnih najemnih stanovanjih, 685 bivalnih enotah, 1.882 drugih najemnih stanovanjih in 1.655 oskrbovanih stanovanjih. Največ potreb po javnih najemnih stanovanjih je v mestnih občinah Ljubljana (3.501), Koper (890) in Maribor (600). Za bivalne enote je največ potreb v Osrednjeslovenski (268) in Podravski regiji (108), medtem ko so se potrebe za druga najemna stanovanja (službena, tržna in namenska) pokazale predvsem v Obalno-kraški (337), Gorenjski (314) in Primorsko-notranjski regiji (302). Za oskrbovana stanovanja pa je največ potreb v Savinjski (311), Gorenjski (245) in Goriški regiji (206),« je na srečanju izpostavil direktor Stanovanjskega sklada RS mag. Črtomir Remec in vodja investicijskega sektorja ga. Sanja Burnazović

Na anketo je odgovorilo 163 občin oz. njihovih javnih stanovanjskih skladov, kar pomeni 77 % odzivnost.

Projekti sofinanciranja izgradnje javnih najemnih stanovanj v občinah

Stanovanjski sklad Republike Slovenije, javni sklad je pomemben izvajalec ukrepov in aktivnosti stanovanjske politike na nacionalni ravni ter zagotavlja javni najemni stanovanjski fond za ciljne ranljive uporabnike (mladi, mlade družine, družine, starejši idr.).

Trenutno so v zaključevanju in realizaciji projekti program sofinanciranja zagotavljanja javnih najemnih stanovanj in program sofinanciranja zagotavljanja stanovanjskih enot za starejše osebe za obdobje od 2016 – 2023.

»Skupaj z občinami v sklopu navedenih Programov bo ob zaključku projektov zagotovljenih 928 javnih najemnih stanovanj (od tega 118 oskrbovanih stanovanj za starejše) v osmih statističnih regijah. Letos in prihodnje leto bo tako zaključenih in v najem predanih 551 stanovanjskih enot. Sredstva sofinanciranja iz lastnih virov Sklada so 46,7 mio EUR (soinvestiranje obsega 11,2 mio EUR, posojila pa 35,5 mio EUR),« je pojasnil mag. Črtomir Remec.

V trenutno odprtih programskih instrumentih so razpoložljiva sredstva v Programu sofinanciranja zagotavljanja javnih najemnih stanovanj za obdobje 2022 in 2023 že razdeljena in bo program zaprt, če ne bodo za njegovo izvajanje namenjena dodatna sredstva, pri čemer je Sklad prejel vloge na Program, za katere niso več zagotovljena sredstva. V Programu sofinanciranja zagotavljanja stanovanjskih enot za starejše osebe v letih 2022 in 2023 so razpisana sredstva zaenkrat še na razpolago.

 

   

Vir: SSRS

Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Free Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
udemy free download
download mobile firmware
Premium WordPress Themes Download
ZG93bmxvYWQgbHluZGEgY291cnNlIGZyZWU=

Preberite tudi

19. junij 2024

V Kopru smo otvorili novo sodobno stanovanjsko sosesko

V petem največjem slovenskem mestu je danes zaživela stanovanjska soseska Nova Dolinska, ...
14. junij 2024

Koroška bogatejša za 28 javnih najemnih stanovanj, namenjenih starejšim

Danes smo odprli objekt Hmelina, ki zagotavlja 28 novih javnih oskrbovanih stanovanj. ...
05. junij 2024

Stanovanjski sklad RS bo gradil na Jesenicah

Stanovanjski sklad RS bo v mesecu juniju 2024 ponovno objavil javni razpis za ...
16. maj 2024

Razpis za oddajo stanovanj na Ravnah na Koroškem ter v Kopru

Zainteresirano javnost seznanjamo, da z jutrišnjem dnem objavljamo ponudbo za razpis za ...