Preskoči na vsebino Zemljevid strani

Skupnost za mlade Gerbičeva v Ljubljani je izjemna pridobitev in zgled tudi drugim mestom v Sloveniji

22. junij 2021

Izvrsten pilotni projekt za Evropo

»Skupnost za mlade Gerbičeva je prvi pilotni projekt tovrstne zagotovitve prostorov za mlade, da se osamosvojijo. Skratka, da preidejo iz svojih družinskih okolij na samostojno pot,« je na otvoritvi edinstvenega objekta Skupnost za mlade Gerbičeva poudaril mag. Andrej Vizjak, minister za okolje in prostor. Ob tem je dodal, da je ta Skupnost hkrati tudi medgeneracijski center, kjer se bodo srečevale različne generacije in prav to je dodana vrednost tega projekta.

Mag. Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada RS, je opisal, da so na Skladu izredno veseli in ponosni, da jim je uspelo narediti prvi tovrstni objekt v Sloveniji, namenjen mladim. »Z zelo sodobno, moderno, edinstveno sosesko Skupnost za mlade Gerbičeva bomo izboljšali stanovanjsko problematiko mladih v naši državi in jim olajšali prve korake v samostojno življenje. Uspelo nam je res nekaj velikega in to je zelo pomembna pridobitev tako za Ljubljano kot tudi nasploh našo državo. Projekt je produkt lastnega razvoja Stanovanjskega sklada RS, ki ga je delno sofinancirala tudi Razvojna banka Sveta Evrope (CEB),« je izpostavil.

Mladim med 18. in 29. letom bo v novem objektu skupaj na voljo kar 109 opremljenih bivalnih enot s skupno 171 posteljami. V bivalnih enotah bodo lahko eden, dva ali trije skupni uporabniki. V objektu je tudi medgeneracijski center s skupnim večnamenskim prostorom, kuhinjo z jedilnico, dnevno sobo, pisarno in servisnimi prostori ter atrijem. Na razpolago je tudi 40 parkirnih mest za avtomobile, dve mesti za motorna vozila, 78 mest za kolesa ter 5 parkirnih mest, ki so namenjena za car sharing z elektro polnilnicami.

Skupnost za mlade Gerbičeva bo mladim zagotavljala maksimalno kakovost bivanja. Velik poudarek je dal Stanovanjski sklad RS tudi na trajnostno gradnjo. Objekt je vpet v lokalno okolje s pridihom zelenja v izjemnem atriju. Mlade tukaj zares čaka življenje v izjemnih pogojih, tako bodo lahko tudi lažje študirali oz. delali, lažje se bodo tako razvijali, rastli in izobraževali.

Zvonko Černač, minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo, je poudaril, da daje vlada stanovanjski politiki pomembno podporo. »V politiki Stanovanjskega sklada RS za prihodnje petletno obdobje je dan poudarek zagotavljanju neprofitnih najemnih stanovanj za vse kategorije. Tako novela stanovanjskega zakona kot tudi novela zakona na davčnem področju gresta v smeri pocenitve najema in zagotavljanja novih možnosti predvsem za mlade, pa tudi za vse ostale starostne skupine. Zelo sem vesel, da smo priča uspešnemu projektu Skupnosti za mlade Gerbičeva in verjamem, da bo uresničenih še na tisoče mnogih v naslednjih petih letih,« je dodal.

Da je ta edinstven objekt, namenjen mladim, zelo pomemben za Ljubljano, je izpostavil tudi Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana. S prijetnimi in vzpodbudnimi besedami je orisal: »Letos je posebno leto tako za Slovenijo kot tudi Ljubljano. V prestolnici je Skupnost za mlade Gerbičeva nov pilotni projekt, ki ga predstavljamo praktično Evropi. Naj mladi uživajo v tej krasni pridobitvi.«

Mag. Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada RS, je dejal, da se bodo lahko prvi stanovalci v nov objekt vselili že konec julija oz. v avgustu. Ob tem je še enkrat izrazil navdušenje in veselje, da so uspešno dokončali velik in zelo pomemben projekt.

»Tudi v prihodnje si bomo prizadevali, da se stanovanja za mlade, družine in starejše gradijo po vsej Sloveniji. Uresničujemo cilje nacionalne stanovanjske politike o večanju stanovanjske mobilnosti prebivalstva, omogočanja lažje dostopnosti do stanovanj ter ustvarjanja uravnotežene ponudbe kakovostnih in funkcionalnih stanovanj. Uporabnikom stanovanj zagotavljamo čim večjo kakovost bivanja ob razumnih stroških in čim manjšem obremenjevanju okolja. Vse do leta 2023 imamo namen skupno zagotoviti kar 2144 novih javnih najemnih stanovanj po celotni državi,« je zaključil direktor Stanovanjskega sklada RS.

Stanovanjski sklad RS je investitor lastnih gradenj najemnih stanovanj in sofinancira gradnje v sodelovanju z občinami in drugimi prosilci oz. ponudniki ter kupec stanovanj na trgu. Skrbi za uravnoteženo ponudbo primernih najemnih stanovanj za vse skupine prebivalstva. Uporabnikom stanovanj zagotavlja čim večjo kakovost bivanja ob razumnih stroških in čim manjšem obremenjevanju okolja. Do  leta 2023 ima namen skupno zagotoviti kar 2144 novih javnih najemnih stanovanj po celotni državi.

 

Ministra, župan Ljubljane in direktor Stanovanjskega sklada RS so prerezali slavnostni trak

(foto Borut Cvetko Mediaspeed)

 

V soseski Skupnost za mlade Gerbičeva bo skupno kar 109 bivalnih enot za mlade

(foto Borut Cveto Mediaspeed)

 

V objektu je tudi kuhinja z jedilnico

(foto Borut Cveto Mediaspeed)

 

Download Nulled WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Download WordPress Themes
udemy course download free
download xiomi firmware
Download Nulled WordPress Themes
ZG93bmxvYWQgbHluZGEgY291cnNlIGZyZWU=

Preberite tudi

17. september 2021

2. Izbor najemnikov skupnosti za mlade Gerbičeva

Od 16.8.2021 do vključno 6.9.2021 je potekal drugi krog zbiranja prijav za najem bivalne ...
03. september 2021

Izbor najemnikov stanovanj z dne 2.9.2021

Stanovanjski sklad RS je dne 2.9.2021 izvedel izbor najemnikov stanovanj, ki so prijave za ...
02. september 2021

Na kočevskem bogatejši za 76 novih najemnih stanovanj

»Poleg ostalih slovenskih mest je tudi Kočevje odslej bogatejše za 76 novih najemnih ...
27. avgust 2021

Prva nova stanovanja po 33 letih v Črnomlju

»Ponudbo javnih najemnih stanovanj smo razširili tudi v Črnomelj. V novem objektu, ...