Preskoči na vsebino Zemljevid strani

Tiskovna konferenca o gradnji 1244 najemnih stanovanj

23. avgust 2022

Republiški stanovanjski sklad je danes s ponosom predstavil uspeh pri pridobivanju nepovratnih sredstev iz Javnega razpisa Ministrstva za okolje in prostor. »Skupno gre za 38,25 milijona evrov sredstev oziroma 35 % vrednosti investicij ali nakupov z DDV iz načrta za okrevanja in odpornost (NOO). Sredstva bodo porabljena za 11 projektov za 714 javnih najemnih stanovanj v 5 statističnih regijah, od tega 136 oskrbovanih stanovanj za starejše. Prav tako bo na vseh projektih zagotovljenih tudi 10 % stanovanjskih enot za funkcionalno ovirane osebe. Dokončanje vseh projektov in izdaja uporabnega dovoljenja je planirana do 31. decembra 2024,« je dejal direktor Stanovanjskega sklada Republike Slovenije mag. Črtomir Remec.

Prav tako so razkrili, da so 27. julija podpisali pogodbo za posojilo v višini 70 milijonov evrov pri Razvojni banki sveta Evrope (CEB), kar obsega 43 % vrednosti investicij z DDV. Remec ob tem dodaja še: »Sredstva bodo porabljena pri 10 projektih, skupno pa načrtujejo izgradnjo 912 najemnih stanovanj v sedmih statističnih regijah. Od tega bodo zgradili 58 oskrbovanih stanovanj za starejše in 10 % stanovanjskih enot za funkcionalno ovirane osebe. Dokončanje vseh projektov in izdaja uporabnega dovoljenja je planirana med letoma 2025 in 2026.«

Skupna sredstva v višini 108,25 milijona evrov iz naslova nepovratnih sredstev in posojila CEB se bodo porabila za izgradnjo 2. faze projekta Pod Pekrsko gorco v Mariboru, projekta Nova Dolinska v Kopru in projekta Podbreznik v Novem mestu. Skupaj gre 52 % vrednosti investicij in nakupov (206,56 milijona evrov z DDV) za 18 projektov, ki bodo zagotovili 1.244 javnih najemnih stanovanj v devetih statističnih regijah, od tega 164 oskrbovanih stanovanj za starejše. Na vseh projektih je zagotovljenih tudi 10 % stanovanjskih enot za funkcionalno ovirane osebe. Dokončanje vseh projektov in uporabno dovoljenje je planirano med leti 2022 in 2026.

Stanovanjski sklad pripravlja tudi lastne investicije, zaenkrat še brez zagotovljenih sredstev v višini 233,5 milijona evrov z DDV. Gre za 8 projektov, in sicer v Ljubljani, Kranju, Mariboru, Novem mestu, Lendavi, Dragomlju in na Jesenicah. Skupno planirajo izgradnjo 1.252 javnih najemnih stanovanj v šestih statističnih regijah, od tega 90 oskrbovanih stanovanj za starejše.

Sočasno potekajo tudi programi sofinanciranja javnih najemnih stanovanj in stanovanjskih enot za starejše osebe. Trenutno je v gradnji in pripravi 421[1] stanovanjskih enot na 6 lokacijah: v Celju, Ljubljani, Kopru, Zrečah, Slovenskih Konjicah in Novem mestu. V gradnji in pripravi je tudi 60[2] oskrbovanih stanovanj in 16 postelj za starejše na 4 lokacijah: v Šmarju pri Jelšah, Rogaški Slatini, Trbovljah in Veliki Polani.

Objavljen je bil tudi javni poziv za nakupe stanovanj in zemljišč za gradnjo stanovanj. V gradnji in pripravi je 67 stanovanj (od tega 28 oskrbovanih stanovanj)[3] na treh lokacijah: v Sv. Ani, Radljah ob Dravi in na Ravnah na Koroškem.

Skozi načrtovane projekte se vztrajno približujejo cilju, da bodo zagotovili 10 tisoč javnih najemnih stanovanj v okviru vseh aktivnosti Sklada do leta 2025. »Mi pa se že intenzivno pripravljamo na naslednji Nacionalni stanovanjski program 2025 – 2035,« je sklenil Remec.

[1] Od tega 5 stanovanjskih enot Slovenske Konjice – sredstva NOO.

[2] Od tega 21 oskrbovanih stanovanj Šmarje pri Jelšah in Rogaška Slatina  – sredstva NOO.

[3] Sredstva NOO za vse nakupe.

Nova Dolinska, Koper      

Pod Pekrsko gorco, Maribor

Dolgi most, Ljubljana

mag. Črtomir Remec

Vir: SSRS

Download Premium WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Download Best WordPress Themes Free Download
online free course
download xiomi firmware
Download Nulled WordPress Themes
udemy paid course free download

Preberite tudi

30. september 2022

SSRS je v tem tednu prevzel nova stanovanja v Zrečah in Rogaški Slatini

Stanovanjski sklad RS je v tem tednu prevzel 3 nova javna najemna stanovanja v Zrečah ter ...
30. september 2022

SSRS je sodeloval na Festivalu tretjega življenjskega obdobja (F3ŽO) v Ljubljani

V Cankarjevem domu v Ljubljani je od 27. do 29. septembra 2022 potekal  Festival tretjega ...
27. september 2022

Stanovanjski sklad RS v Mariboru otvoril 400 novih javnih najemnih stanovanj

Stanovanjski sklad RS je v soseski Pod Pekrsko gorco s ponosom otvoril 400 novih najemnih ...
22. september 2022

Stanje prijav za podnajem stanovanj

Stanovanjski sklad RS je za podnajem stanovanj preko javne najemne službe od 19.09.2022 ...