Preskoči na vsebino Zemljevid strani

Stanovanjski sklad RS bo sofinanciral izgradnjo oskrbovanih stanovanj v Šmarju pri Jelšah

17. marec 2021

Začetek gradnje dveh objektov v juniju – Prve vselitve najemnikov predvidene v 2023

Stanovanjski sklad RS (SSRS) bo soinvestitor izgradnje oskrbovanih stanovanj v Šmarju pri Jelšah. Pogodbo o soinvestiranju sta danes podpisala župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš in direktor Stanovanjskega sklada RS mag. Črtomir Remec.

Občina Šmarje pri Jelšah je oktobra lani oddala vlogo na javni razpis SSRS-ja. Ta bo sofinanciral naložbo v skupni vrednosti 1.860.243 evrov, od tega soinvestitorski delež sklada znaša 1.296.619 evrov. Stanovanjski sklad bo tako lastnik 15 stanovanj s pripadajočimi shrambami in 12 parkirnih mest. Predmet pogodbe je še dolgoročno posojilo sklada občini v višini 563.625 evrov.

»SSRS kot soinvestitor vstopa v projekte v lokalnih skupnostih, kjer so izkazane potrebe po stanovanjskih enotah za starejšo populacijo in v projekte, kjer uporabnikom stanovanj želimo zagotoviti čim večjo kakovost bivanja ob razumnih stroških in čim manjšem obremenjevanju okolja. Veseli nas, da bomo skupaj z občino Šmarje pri Jelšah v naslednjih letih zagotovili nova oskrbovana stanovanja za starejše občane in na ta način pripomogli k reševanju stanovanjske problematike starejših na ravni občine in v Savinjski statistični regiji,« je ob podpisu pogodbe dejal mag. Črtomir Remec.

Na območju nekdanje Lorgerjeve domačije v Šmarju pri Jelšah bosta do leta 2023 zgrajena dva objekta s po 15 oskrbovanimi stanovanji, zagotovljenih bo 24 parkirnih mest v dveh dvonivojskih objektih. Projektantska ocena vrednosti naložbe znaša 3,8 milijona evrov in vključuje vse dosedanje stroške priprav in načrtovano gradnjo.

»Po večletnih prizadevanjih končno uresničujemo dolgo pričakovani projekt oskrbovanih stanovanj. Veseli me, da smo po dolgotrajnih pogajanjih s Stanovanjskim skladom uspeli skleniti dogovor, na osnovi katerega bomo lažje in hitreje starejšim občanom omogočili dostojno bivanje v občini. V sodelovanju z Domom upokojencev Šmarje pri Jelšah, ki je že izrazil interes za izvajanje storitev institucionalnega varstva, verjamem, da bomo uspeli zagotoviti tudi ustrezno kakovostne storitve,« je poudaril župan Matija Čakš.

Gradnja objektov se bo začela v drugi polovici leta. Vsak objekt ima po 15 stanovanj v treh etažah, v objektu je po 6 dvoposteljnih in 9 enoposteljnih stanovanj. Vsako stanovanje ima balkon – teraso in shrambo v okviru stanovanja ali v isti etaži izven stanovanja. Objekti bodo opremljeni z dvigalom, urejeni bodo skupni prostori za druženje, vsako stanovanje bo imelo v dveh prostorih instalacijo osebnega telefonskega alarma za pomoč na daljavo. Načrtovana je gradnja objektov z visoko energijsko učinkovitostjo in zmanjšanje količine potrebne energije za delovanje, kar omogoča nizke stroške obratovanja in višjo kakovost bivalnega okolja.

Parkiranje bo urejeno v ločenih parkirnih dvonivojskih objektih, v vsakem bo 12 parkirnih mest. Stanovanjski in parkirni objekta bosta povezana s hodnikom za pešce.

Na sliki je eden od treh večstanovanjskih objektov oskrbovanih stanovanj, ki bo zgrajen v občini Šmarje pri Jelšah             Na sliki so trije večstanovanjski objekti oskrbovanih stanovanj, ki se bodo gradili v občini Šmarje pri Jelšah            Na sliki so trije večstanovanjski objekti oskrbovanih stanovanj, ki se bodo gradili v občini Šmarje pri Jelšah

Vsa stanovanja bodo oddana v najem. Dodeljevanje stanovanj bo v sodelovanju s SSRS-jem na podlagi razpisa izvajala občina.

Občina Šmarje pri Jelšah aktivnosti za projekt oskrbovanih stanovanj izvaja od leta 2008, ko je kupila Lorgerjevo domačijo. Do leta 2010 so bile izdelane idejne zasnove, študija izvedljivosti, hidrološka študija in postopek sprejemanja Občinskega podrobnega prostorskega načrta. V letu 2017 je bila zaključena dokumentacija za prestavitev potoka in rušenje domačije, v letih 2019 in 2020 pa pridobljena gradbena dovoljenja in ostala potrebna dokumentacija. Lani sta bila porušena domačija in prestavljen potok, s čimer je zemljišče pripravljeno za gradnjo. Projektno dokumentacijo je izdelal Studio 73, ki bo izvajal tudi nadzor v času gradnje.

 

Na sliki sta direktor Stanovanjskega sklada RS, mag. Črtomir Remec in župan občine Šmarje pri Jelšah, Matija Čakš na lokaciji gradbišča.

 

Na sliki sta direktor Stanovanjskega sklada RS, mag. Črtomir Remec in župan občine Šmarje pri Jelšah, Matija Čakš.

Download WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
Download Best WordPress Themes Free Download
Download Nulled WordPress Themes
udemy course download free
download redmi firmware
Free Download WordPress Themes
free download udemy paid course

Preberite tudi

19. april 2024

Obvestilo 18.4.2024

Stanovanjski sklad RS je dne 18.4.2024 izvedel izbor najemnikov stanovanj po Javnem ...
17. april 2024

Sejem Megra 2024 in Stanovanjski sklad RS

Stanovanjski sklad RS se tradicionalno udeležuje mednarodnega sejma graditeljstva Megra ...
03. april 2024

Novinarska konferenca, 3. april 2024

  Stanovanjski sklad RS pospešeno gradi 1500 novih javnih najemnih stanovanj po vsej ...
28. marec 2024

Izbor najemnikov stanovanj z dne 28.3.2024

Danes, 28.3.2024 smo na Stanovanjskem skladu RS izvedli izbor novih najemnikov, ki so ...