Preskoči na vsebino Zemljevid strani

Stanovanjski sklad RS bo sofinanciral izgradnjo oskrbovanih stanovanj v Šmarju pri Jelšah

17. marec 2021

Začetek gradnje dveh objektov v juniju – Prve vselitve najemnikov predvidene v 2023

Stanovanjski sklad RS (SSRS) bo soinvestitor izgradnje oskrbovanih stanovanj v Šmarju pri Jelšah. Pogodbo o soinvestiranju sta danes podpisala župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš in direktor Stanovanjskega sklada RS mag. Črtomir Remec.

Občina Šmarje pri Jelšah je oktobra lani oddala vlogo na javni razpis SSRS-ja. Ta bo sofinanciral naložbo v skupni vrednosti 1.860.243 evrov, od tega soinvestitorski delež sklada znaša 1.296.619 evrov. Stanovanjski sklad bo tako lastnik 15 stanovanj s pripadajočimi shrambami in 12 parkirnih mest. Predmet pogodbe je še dolgoročno posojilo sklada občini v višini 563.625 evrov.

»SSRS kot soinvestitor vstopa v projekte v lokalnih skupnostih, kjer so izkazane potrebe po stanovanjskih enotah za starejšo populacijo in v projekte, kjer uporabnikom stanovanj želimo zagotoviti čim večjo kakovost bivanja ob razumnih stroških in čim manjšem obremenjevanju okolja. Veseli nas, da bomo skupaj z občino Šmarje pri Jelšah v naslednjih letih zagotovili nova oskrbovana stanovanja za starejše občane in na ta način pripomogli k reševanju stanovanjske problematike starejših na ravni občine in v Savinjski statistični regiji,« je ob podpisu pogodbe dejal mag. Črtomir Remec.

Na območju nekdanje Lorgerjeve domačije v Šmarju pri Jelšah bosta do leta 2023 zgrajena dva objekta s po 15 oskrbovanimi stanovanji, zagotovljenih bo 24 parkirnih mest v dveh dvonivojskih objektih. Projektantska ocena vrednosti naložbe znaša 3,8 milijona evrov in vključuje vse dosedanje stroške priprav in načrtovano gradnjo.

»Po večletnih prizadevanjih končno uresničujemo dolgo pričakovani projekt oskrbovanih stanovanj. Veseli me, da smo po dolgotrajnih pogajanjih s Stanovanjskim skladom uspeli skleniti dogovor, na osnovi katerega bomo lažje in hitreje starejšim občanom omogočili dostojno bivanje v občini. V sodelovanju z Domom upokojencev Šmarje pri Jelšah, ki je že izrazil interes za izvajanje storitev institucionalnega varstva, verjamem, da bomo uspeli zagotoviti tudi ustrezno kakovostne storitve,« je poudaril župan Matija Čakš.

Gradnja objektov se bo začela v drugi polovici leta. Vsak objekt ima po 15 stanovanj v treh etažah, v objektu je po 6 dvoposteljnih in 9 enoposteljnih stanovanj. Vsako stanovanje ima balkon – teraso in shrambo v okviru stanovanja ali v isti etaži izven stanovanja. Objekti bodo opremljeni z dvigalom, urejeni bodo skupni prostori za druženje, vsako stanovanje bo imelo v dveh prostorih instalacijo osebnega telefonskega alarma za pomoč na daljavo. Načrtovana je gradnja objektov z visoko energijsko učinkovitostjo in zmanjšanje količine potrebne energije za delovanje, kar omogoča nizke stroške obratovanja in višjo kakovost bivalnega okolja.

Parkiranje bo urejeno v ločenih parkirnih dvonivojskih objektih, v vsakem bo 12 parkirnih mest. Stanovanjski in parkirni objekta bosta povezana s hodnikom za pešce.

Na sliki je eden od treh večstanovanjskih objektov oskrbovanih stanovanj, ki bo zgrajen v občini Šmarje pri Jelšah             Na sliki so trije večstanovanjski objekti oskrbovanih stanovanj, ki se bodo gradili v občini Šmarje pri Jelšah            Na sliki so trije večstanovanjski objekti oskrbovanih stanovanj, ki se bodo gradili v občini Šmarje pri Jelšah

Vsa stanovanja bodo oddana v najem. Dodeljevanje stanovanj bo v sodelovanju s SSRS-jem na podlagi razpisa izvajala občina.

Občina Šmarje pri Jelšah aktivnosti za projekt oskrbovanih stanovanj izvaja od leta 2008, ko je kupila Lorgerjevo domačijo. Do leta 2010 so bile izdelane idejne zasnove, študija izvedljivosti, hidrološka študija in postopek sprejemanja Občinskega podrobnega prostorskega načrta. V letu 2017 je bila zaključena dokumentacija za prestavitev potoka in rušenje domačije, v letih 2019 in 2020 pa pridobljena gradbena dovoljenja in ostala potrebna dokumentacija. Lani sta bila porušena domačija in prestavljen potok, s čimer je zemljišče pripravljeno za gradnjo. Projektno dokumentacijo je izdelal Studio 73, ki bo izvajal tudi nadzor v času gradnje.

 

Na sliki sta direktor Stanovanjskega sklada RS, mag. Črtomir Remec in župan občine Šmarje pri Jelšah, Matija Čakš na lokaciji gradbišča.

 

Na sliki sta direktor Stanovanjskega sklada RS, mag. Črtomir Remec in župan občine Šmarje pri Jelšah, Matija Čakš.

Download Best WordPress Themes Free Download
Download Premium WordPress Themes Free
Download WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
udemy free download
download karbonn firmware
Download WordPress Themes
udemy free download

Preberite tudi

25. oktober 2021

Stanovanjski sklad RS ponosno odprl edinstveno sosesko Novo Brdo v Ljubljani s skoraj 500 stanovanji

V Ljubljani se je odprla edinstvena in izjemna soseska Novo Brdo. V 18 objektih je skoraj ...
20. oktober 2021

Ob 30-letnici Stanovanjskega sklada odprli tudi razstavo Iščem stanovanje … sto let organizirane stanovanjske gradnje

»Veseli nas, da nam je skupaj z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje (MAO) uspelo na ...
15. oktober 2021

Srečanje Varuha človekovih pravic in direktorja SSRS

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je danes sestal z direktorjem Stanovanjskega ...
12. oktober 2021

3. Izbor najemnikov – Oddane so vse standardne postelje v Skupnosti za mlade Gerbičeva

Od 17. 9. 2021 do vključno 28. 9. 2021 je potekal tretji krog zbiranja prijav za najem ...