Preskoči na vsebino Zemljevid strani

Stanovanjski sklad RS na MEGRI 2023 v Gornji Radgoni

10. marec 2023

Ob otvoritvi 32. Mednarodnega sejma gradbeništva, energetike, komunale, obrti in trajnostnih tehnologij (MEGRA) je razstavni prostor Stanovanjskega sklada RS obiskala tudi ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek. Ob srečanju ji je direktor Stanovanjskega sklada mag. Črtomir Remec predstavil njihov največji projekt Pod Pekrsko gorco. »Z veseljem in ponosom sem ji povedal več o izvirni zasnovi, kakovostni gradnji, izjemnih lastnostih in raznoliki uporabnosti soseske. Gre za investicijo v vrednosti približno 55 milijonov evrov, ki je financirana iz Načrta za okrevanje in odpornost (NOO) ter posojila razvojne banke Sveta Evrope,« je dejal direktor. Ob koncu njunega pogovora pa ji je predal tudi brošuro, v kateri so opisane vse tehnične rešitve nove soseske.

V sklopu izobraževalnega dne slovenskega gradbeništva na MEGRI 2023 bo predstavnik Stanovanjskega sklada RS, danes ob 13.40 mag. Gaj Rak predaval o uporabi BIM tehnologije pri načrtovanju in graditvi stanovanjskih objektov. Tovrstna tehnologija vključuje projektiranje, integralno načrtovanje s kontrolo kakovosti, usklajenost procesov, dostopnost informacij, izvedbo, spremljanje stavbe skozi življenjski krog, povečanje učinkovitosti, preglednost vodenja investicije gradnje ter obratovanje in vzdrževanje.

S projektom Pod Pekrsko gorco, ki predstavlja vrhunec izvedbe Nacionalnega stanovanjskega programa 2015–2025, so pridobili 400 novih najemnih stanovanj, skupaj s 60 oskrbovanimi stanovanji in vso potrebno infrastrukturo. Še posebej pomembno je, da so v A energetskem razredu in da zagotavljajo izjemne pogoje za bivanje v sozvočju z okolico.  Poudarek pri gradnji in nastajanju nove soseske je na zagotavljanju visoke bivanjske kakovosti, načelu trajnostne gradnje za več generacij in uporaba ekološko sprejemljivih, obnovljivih materialov. »Stanovanjska soseska prihodnosti ima nizko uporabo energije, stavbe imajo učinkovit toplotni ovoj, zaščitene so pred soncem, imajo vgrajeno pametno prezračevanje, kar omogoča optimalne bivalne pogoje. Ravne strehe stavb omogočajo postavitev malih fotovoltaičnih elektrarn. Zasnova objektov omogoča tudi nadgradnjo sistema, ki bi temeljil na hrambi energije v baterijskih enotah. Tako nadgrajen sistem bi pokrival večino potreb soseske po električni energiji,« je pojasnil direktor.

Poleg stanovanj so v soseski tudi center starejših, skupnost za tiste s posebnimi potrebami, vrtec, dnevni center aktivnosti in številna otroška igrišča ter povezava z edinstveno zeleno okolico. Trajnostno zelena soseska omogoča vpetost v infrastrukturo okolja z dostopnostjo javnega prometa in daje prednost pešcem in kolesarjem.

 

       

Vir: SSRS

Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
Download Premium WordPress Themes Free
Download Best WordPress Themes Free Download
udemy course download free
download intex firmware
Download Best WordPress Themes Free Download
udemy course download free

Preberite tudi

28. marec 2024

Izbor najemnikov stanovanj z dne 28.3.2024

Danes, 28.3.2024 smo na Stanovanjskem skladu RS izvedli izbor novih najemnikov, ki so ...
26. marec 2024

Vabilo na SUPER-i Webinar 2.0

  Spoštovani,   Naložbe v projekte energetsko učinkovitih obnov javnih ...
18. marec 2024

Stanovanjski Sklad RS je sodeloval na 5. Gradbeno-prostorsko-okoljski konferenci v Ljubljani

Predstavnica Stanovanjskega sklada RS Sanja Burnazović, vodja investicijskega sektorja, ...
11. marec 2024

Anketa: Naložbe v energetsko prenovo stavb

Spoštovani, v sklopu sodelovanja v projektu SUPER-i je Stanovanjski sklad RS pripravil ...