Preskoči na vsebino Zemljevid strani

Stanovanjski sklad RS na MEGRI 2023 v Gornji Radgoni

10. marec 2023

Ob otvoritvi 32. Mednarodnega sejma gradbeništva, energetike, komunale, obrti in trajnostnih tehnologij (MEGRA) je razstavni prostor Stanovanjskega sklada RS obiskala tudi ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek. Ob srečanju ji je direktor Stanovanjskega sklada mag. Črtomir Remec predstavil njihov največji projekt Pod Pekrsko gorco. »Z veseljem in ponosom sem ji povedal več o izvirni zasnovi, kakovostni gradnji, izjemnih lastnostih in raznoliki uporabnosti soseske. Gre za investicijo v vrednosti približno 55 milijonov evrov, ki je financirana iz Načrta za okrevanje in odpornost (NOO) ter posojila razvojne banke Sveta Evrope,« je dejal direktor. Ob koncu njunega pogovora pa ji je predal tudi brošuro, v kateri so opisane vse tehnične rešitve nove soseske.

V sklopu izobraževalnega dne slovenskega gradbeništva na MEGRI 2023 bo predstavnik Stanovanjskega sklada RS, danes ob 13.40 mag. Gaj Rak predaval o uporabi BIM tehnologije pri načrtovanju in graditvi stanovanjskih objektov. Tovrstna tehnologija vključuje projektiranje, integralno načrtovanje s kontrolo kakovosti, usklajenost procesov, dostopnost informacij, izvedbo, spremljanje stavbe skozi življenjski krog, povečanje učinkovitosti, preglednost vodenja investicije gradnje ter obratovanje in vzdrževanje.

S projektom Pod Pekrsko gorco, ki predstavlja vrhunec izvedbe Nacionalnega stanovanjskega programa 2015–2025, so pridobili 400 novih najemnih stanovanj, skupaj s 60 oskrbovanimi stanovanji in vso potrebno infrastrukturo. Še posebej pomembno je, da so v A energetskem razredu in da zagotavljajo izjemne pogoje za bivanje v sozvočju z okolico.  Poudarek pri gradnji in nastajanju nove soseske je na zagotavljanju visoke bivanjske kakovosti, načelu trajnostne gradnje za več generacij in uporaba ekološko sprejemljivih, obnovljivih materialov. »Stanovanjska soseska prihodnosti ima nizko uporabo energije, stavbe imajo učinkovit toplotni ovoj, zaščitene so pred soncem, imajo vgrajeno pametno prezračevanje, kar omogoča optimalne bivalne pogoje. Ravne strehe stavb omogočajo postavitev malih fotovoltaičnih elektrarn. Zasnova objektov omogoča tudi nadgradnjo sistema, ki bi temeljil na hrambi energije v baterijskih enotah. Tako nadgrajen sistem bi pokrival večino potreb soseske po električni energiji,« je pojasnil direktor.

Poleg stanovanj so v soseski tudi center starejših, skupnost za tiste s posebnimi potrebami, vrtec, dnevni center aktivnosti in številna otroška igrišča ter povezava z edinstveno zeleno okolico. Trajnostno zelena soseska omogoča vpetost v infrastrukturo okolja z dostopnostjo javnega prometa in daje prednost pešcem in kolesarjem.

 

       

Vir: SSRS

Download Best WordPress Themes Free Download
Premium WordPress Themes Download
Download Nulled WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
download udemy paid course for free
download lava firmware
Download WordPress Themes
online free course

Preberite tudi

31. marec 2023

Strokovni obisk v Umagu

V sklopu mednarodnega strokovnega povezovanja in izmenjave izkušenj na stanovanjskem ...
23. marec 2023

6. konferenca Biznis in trendi v gradbeništvu, Bernardin

Stanovanjski sklad RS je sodeloval na dogodku »6. konferenca Biznis in trendi v ...
17. marec 2023

V Slovenskih Konjicah slovesna otvoritev 11 novih najemnih stanovanj

V Slovenskih Konjicah je bila v petek, 17. 3. 2023 slovesna otvoritev novega objekta s ...
14. marec 2023

Obisk predstavnikov CEB

Stanovanjski sklad RS sta 2. marca 2023 obiskala Cristian Tabacaru Director General of ...