Preskoči na vsebino Zemljevid strani

Stanovanjski sklad RS po vsej državi zagotavlja iz leta v leto več stanovanj, v gradnji in pripravi je trenutno 2077 stanovanj

23. november 2021

»Ob 30-letnici Stanovanjskega sklada RS lahko rečemo, da smo ključne številke, ki na nek način kažejo delovanje Sklada, realizirali. Prosilcem je bilo v tem času odobrenih 118 milijonov sredstev sofinanciranja. V tem trenutku imamo v upravljanju z našima hčerinskima družbama 7018 stanovanj, v zadnjih šestih letih smo število več kot podvojili. V sami gradnji in pripravi je še 2077 stanovanj. Gradimo in zagotavljamo stanovanja po vsej Sloveniji,« je poudaril mag. Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada RS.

V tem trenutku so zagotovili oz. dokončali 1887 javnih najemnih stanovanj. Od tega je 819 stanovanj lastna gradnja, 729 v sodelovanju z občinami in mestnimi skladi ter 339 z nakupom na trgu. V prihodnjem letu bodo njihovi projekti potekali po celotni državi. To je nov cikel 10 projektov v sedmih regijah, za katerega so pridobili 70 milijonski kredit socialno razvojne CEB banke.

Zaključuje se tudi gradnja večje soseske Pod Pekrsko gorco v Mariboru. Ta bo ponudila novih 400 javnih najemnih stanovanj v velikosti od 35 do 85 kvadratnih metrov, od tega tudi 60 oskrbovanih stanovanj za starejše. 550 parkirnih mest za stanovalce je predvidenih v podzemnih garažah pod objekti. Otvoritev 1. dela oz. 1. soseske s skupaj 212 stanovanji bo marca prihodnje leto. To bo največji projekt Sklada, ki bo realiziran v prihodnjem letu, zaključili pa bodo še projekte v Ljubljani (Dolgi most), Kopru, Novem mestu, Kranju, Novi Gorici, Lendavi, Lukovici in na Jesenicah.

»V teh soseskah bomo zagotovili dostopna najemna stanovanja, ki bodo z vidika stroškov gradnje bolj racionalna. Vsekakor bomo poskrbeli, da bodo stanovanja z vidika energetske učinkovitosti skoraj nič energijska, da bo zagotovljeno prezračevanje ter vsi ostali elementi sodobne gradnje – priključki za električne avtomobile, ustrezno recikliranje odpadkov, otroška igrišča in povezava z zeleno okolico. S temi projekti bomo zagotovili še dodatnih 1000 javnih najemnih stanovanj,« je izpostavil mag. Črtomir Remec.

Direktor Remec je prav tako povedal, da je Razvojna banka Sveta Evrope (CEB) 18. novembra odobrila vlogo Sklada za pridobitev 70 milijonov posojila za regionalni program izgradnje skupno 906 najemnih stanovanj na desetih lokacijah po Sloveniji. Podpis posojilne pogodbe je predviden po postopkih formalne odobritve v prvi polovici leta 2022.

Dodal je, da imajo, kar se tiče odprtih razpisov za občine in mestne sklade, na voljo 10 milijonov evrov za javna najemna stanovanja, za oskrbovana stanovanja pa dva milijona. »Kupujemo tudi na trgu, tako gotova stanovanja kot tudi zemljišča. Tukaj je trenutno na voljo pet milijonov evrov. Z rebalansom, ki je bil s strani vlade potrjen in računamo, da bo kmalu tudi aktiven, se dodaja še dodatnih pet milijonov evrov,« je še poudaril direktor Stanovanjskega sklada RS, ki zagotavlja stanovanja za vse populacije, tako za mlade in mlade družine kot tudi starejše in ranljive skupine prebivalstva.

Samo letos so zaključili več odmevnejših sosesk, med njimi tudi Novo Brdo in Skupnost za mlade Gerbičeva. V soseski Novo Brdo v Ljubljani je v 18 objektih 498 novih stanovanj, od tega je 25 oskrbovanih stanovanj za starejše od 65 let. Novo Brdo je skupaj s partnerskim delom Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana, ki ga sofinancira Sklad, največji projekt od skupaj 1887 novih stanovanj, s katerimi delovno obeležujejo 30-obletnico delovanja Sklada.

V Skupnosti za mlade Gerbičeva je mladim skupaj na voljo kar 109 opremljenih bivalnih enot s skupno 171 posteljami. To je prvi tovrstni objekt v Sloveniji, namenjen mladim. To je zelo pomembna pridobitev tako za Ljubljano kot tudi našo državo.

 

Vir: SSRS

Download Best WordPress Themes Free Download
Free Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Download Nulled WordPress Themes
udemy course download free
download lenevo firmware
Download Premium WordPress Themes Free
free online course

Preberite tudi

19. april 2024

Obvestilo 18.4.2024

Stanovanjski sklad RS je dne 18.4.2024 izvedel izbor najemnikov stanovanj po Javnem ...
17. april 2024

Sejem Megra 2024 in Stanovanjski sklad RS

Stanovanjski sklad RS se tradicionalno udeležuje mednarodnega sejma graditeljstva Megra ...
03. april 2024

Novinarska konferenca, 3. april 2024

  Stanovanjski sklad RS pospešeno gradi 1500 novih javnih najemnih stanovanj po vsej ...
28. marec 2024

Izbor najemnikov stanovanj z dne 28.3.2024

Danes, 28.3.2024 smo na Stanovanjskem skladu RS izvedli izbor novih najemnikov, ki so ...