Preskoči na vsebino Zemljevid strani

Stanovanjski sklad RS ponosno odprl edinstveno sosesko Novo Brdo v Ljubljani s skoraj 500 stanovanji

25. oktober 2021

V Ljubljani se je odprla edinstvena in izjemna soseska Novo Brdo. V 18 objektih je skoraj 500 novih stanovanj. Stanovanjski sklad RS (SSRS) je novo četrt odprl ob obeležitvi 30-letnice svojega delovanja.

»Stanovanje oz. dom je dobrina, katere vrednost zagotovo najbolje razumejo tisti, ki te dobrine nimajo. Najpogosteje so to mladi in mlade družine, ki prvič rešujejo svoje stanovanjsko vprašanje. Nerešen stanovanjski problem ni težava samo mladih oz. tistih, ki zaradi različnih okoliščin ostanejo brez strehe nad glavo, ampak je izziv, s katerim se bolj ali manj uspešno soočajo vse vlade in države po svetu. Veseli me, da stanovanjska soseska Novo Brdo naslavlja tudi probleme različnih generacij ljudi in časa. V njej bodo sobivale različne generacije, zato so tudi objekti in stanovanja ter okolica temu prilagojeni,« je na odprtju poudaril mag. Andrej Vizjak, minister za okolje in prostor.

V novi soseski bo Sklad ponudil višji standard bivanja. Vsi objekti so prilagojeni tako mladim in družinam kot tudi starejšim. V podzemnih garažah najdemo kar 522 parkirnih mest za stanovalce. Prav tako so v soseski na voljo različne javne storitve, kot so knjižnica in trgovine ter varen odprt zunanji prostor, kjer bo veliko zelenja in otroška igrišča. Lokacijsko se objekti nahajajo blizu priključka na mestno ljubljansko obvoznico in avtocesto.

Izreden projekt je pomemben tako za celo Slovenijo kot tudi za samo Ljubljano. Dejstvo je, da gre za eno od največjih stanovanjskih sosesk v prestolnici, nad katero je navdušen tudi Aleš Čerin, podžupan Mestne občine Ljubljana: »Mesto Ljubljana skrbi za to, da bo soseska Novo Brdo zelo prijetna za bivanje stanovalcev. Pred kratkim smo v bližini soseske oz. v tehnološkem parku odprli novo enoto vrtca. Obenem smo tudi razširili osnovno šolo Vrhovci, če bo treba, pa bomo v bližini zgradili tudi novo osnovno šolo.«

Stanovanjski sklad RS je izgradnjo soseske financiral iz lastnih sredstev in delno iz sredstev prvega posojila v vrednosti 50 milijonov evrov s strani Razvojne banke Sveta Evrope (CEB), ki ravno letos praznuje 65-letnico delovanja. »Posojilo CEB, odobreno enemu naših najbolj dinamičnih partnerjev – Stanovanjskemu skladu RS –, bo pomembno prispevalo k slovenskemu najemnemu stanovanjskemu fondu,« je dejal guverner CEB Rolf Wenzel in ob tem dodal: »Z veseljem sporočam, da nadaljujemo partnerstvo s Skladom in da trenutno delamo na drugem posojilu v vrednosti 70 milijonov evrov, ki naj bi imelo večji regionalni doseg in bo ustrezalo stanovanjskim potrebam sedmih regij v Sloveniji z dodatnih 900 najemnih stanovanj.«

Izjemno ponosen in navdušen nad novo četrtjo je tudi mag. Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada RS: »Uspešno smo zaključili največjo stanovanjsko gradnjo v samostojni Sloveniji. Raznolika stanovanja v 18 blokih bodo varen in topel dom 498 ranljivim družinam in posameznikom, od tega bo tudi 25 oskrbovanih stanovanj za starejše od 65 let. Dodal je, da je soseska Novo Brdo skupaj s partnerskim delom Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana, ki ga sofinancira SSRS, največji projekt od skupaj 1887 novih stanovanj, s katerimi delovno obeležujejo 30-obletnico delovanja Sklada.

»Največji delež 819 stanovanj predstavljajo lastne gradnje, 729 stanovanj sofinanciramo občinam in mestnim skladom, 339 gotovih stanovanj pa smo po ugodnih cenah kupili preko razpisa. V izvedbi pa je že nov cikel 10 projektov v sedmih regijah z 906 stanovanji, za katerega si prizadevamo pridobiti 70 milijonski kredit socialno razvojne CEB banke,« je izpostavil direktor Stanovanjskega sklada RS, ki vseskozi dopolnjuje svojo obstoječo ponudbo stanovanj po vsej Sloveniji za vse skupine prebivalstva.

Stanovanjski sklad RS je investitor lastnih gradenj najemnih stanovanj in sofinancira gradnje v sodelovanju z občinami in drugimi prosilci oz. ponudniki ter kupec stanovanj na trgu. Skrbi za uravnoteženo ponudbo primernih najemnih stanovanj za vse skupine prebivalstva. Uporabnikom stanovanj zagotavlja čim večjo kakovost bivanja ob razumnih stroških in čim manjšem obremenjevanju okolja. Do leta 2023 ima namen skupno zagotoviti kar 2144 novih javnih najemnih stanovanj po celotni državi.

 

 

Vir: Mediaspeed

Premium WordPress Themes Download
Download WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
download udemy paid course for free
download xiomi firmware
Free Download WordPress Themes
udemy paid course free download

Preberite tudi

19. april 2024

Obvestilo 18.4.2024

Stanovanjski sklad RS je dne 18.4.2024 izvedel izbor najemnikov stanovanj po Javnem ...
17. april 2024

Sejem Megra 2024 in Stanovanjski sklad RS

Stanovanjski sklad RS se tradicionalno udeležuje mednarodnega sejma graditeljstva Megra ...
03. april 2024

Novinarska konferenca, 3. april 2024

  Stanovanjski sklad RS pospešeno gradi 1500 novih javnih najemnih stanovanj po vsej ...
28. marec 2024

Izbor najemnikov stanovanj z dne 28.3.2024

Danes, 28.3.2024 smo na Stanovanjskem skladu RS izvedli izbor novih najemnikov, ki so ...