Preskoči na vsebino Zemljevid strani

Strokovni obisk v Umagu

31. marec 2023

V sklopu mednarodnega strokovnega povezovanja in izmenjave izkušenj na stanovanjskem področju je direktor Stanovanjskega sklada RS, mag. Črtomir Remec s sodelavci 29. marca 2023 obiskal občino Umag, kjer so jim Gradonačenik Grada Umaga, Vili Bassanese s sodelavci, Katica Prpić, univ. spec. oec., Ravnateljica Uprave za graditeljstvo i procjene nekretnina in Sanja Jerković, Načelnica sektora za stanovanje i komunalno gospodarstvo obe iz Ministarstva prostornoga uređenja graditeljstva i državne imovine s sodelavci ter Josipa Tokić, dipl. iur., pomoćnica direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), predstavili Program Društveno poticane stanogradnje (Program POS) in Program subvencioniranja stambenih kredita.

POS, ki ga izvaja APN je načrtno organizirana in z javnimi sredstvi podprta stanovanjska gradnja, ki jo izvaja Republika Hrvaška že od 2001 leta s cilji:

  • omogočiti državljanom Republike Hrvaške reševanje stanovanjskega vprašanja pod bistveno ugodnejšimi pogoji od tržnih, predvsem glede cene, pogojev kreditiranja in pogojev odplačevanja kupljenega stanovanja z zajamčeno kakovostjo,
  • da se za kritje teh stroškov namensko uporabljajo javna in druga sredstva,
  • da se zagotavlja vračilo teh sredstev preko APN državi,
  • spodbujati razvoj gradbeništva kot multiplikatorja splošnega razvoja (drugi makroekonomski kazalci; rast BDP, števila zaposlenih ipd.)
  • skupno pa so si ogledali že četrti projekt mesta Umag iz programa POS.

POS, ki se izvaja na podlagi Zakona o društveno poticajnoj stanogradnji obsega programe A, B  in C in je zelo uspešen, saj je bilo na njegovih podlagah doslej zgrajenih skupno že več kot 8.583 stanovanj v 81 hrvaških občinah in mestih. Skupna vrednost izgrajenih stanovanj znaša 590.000.000,00 € (z DDV). Skupna vrednost sredstev spodbud znaša 154.000.000,00 €.

Gostitelji so obiskovalcem predstavili tudi vsebino in način izvajanja Programa subvencioniranja stambenih kredita, ki ga prav tako izvaja APN, nato pa so si ogledali večstanovanjsko-poslovni objekt v Umagu, kjer je v zaključni fazi POS gradnja 84 stanovanj za prodajo oziroma v primeru neprodaje za najem s kasnejšim odkupom.

 

 

(Obisk v Umagu, avtor: Arhiv Stanovanjskega sklada RS, posneto: 29. 3. 2023)

Download Premium WordPress Themes Free
Premium WordPress Themes Download
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
free download udemy course
download lava firmware
Download Premium WordPress Themes Free
ZG93bmxvYWQgbHluZGEgY291cnNlIGZyZWU=

Preberite tudi

02. junij 2023

Obisk stanovanjskega sklada iz Nynäshamna na Švedskem

Stanovanjska sosesko Pod Pekrsko gorco je bila deležna obiska predstavnic švedskega ...
02. junij 2023

Delovno srečanje Stanovanjskega sklada RS v Panonski vasi

V Panonski vasi je 1. junija 2023 potekalo v okviru Nacionalne platforme za Rome, ki jo ...
31. maj 2023

Delovni sestanek 29.5.2023

Predstavnice Stanovanjskega sklada so se 29. maja 2023 udeležile »Prvega delovnega ...
29. maj 2023

Stanovanjski sklad RS načrtuje izgradnjo soseske Ob Savi v Kranju

Stanovanjski sklad RS (SSRS) načrtuje izgradnjo soseske Ob Savi in v prvi fazi je ...