Preskoči na vsebino Zemljevid strani

Strokovni obisk v Umagu

31. marec 2023

V sklopu mednarodnega strokovnega povezovanja in izmenjave izkušenj na stanovanjskem področju je direktor Stanovanjskega sklada RS, mag. Črtomir Remec s sodelavci 29. marca 2023 obiskal občino Umag, kjer so jim Gradonačenik Grada Umaga, Vili Bassanese s sodelavci, Katica Prpić, univ. spec. oec., Ravnateljica Uprave za graditeljstvo i procjene nekretnina in Sanja Jerković, Načelnica sektora za stanovanje i komunalno gospodarstvo obe iz Ministarstva prostornoga uređenja graditeljstva i državne imovine s sodelavci ter Josipa Tokić, dipl. iur., pomoćnica direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), predstavili Program Društveno poticane stanogradnje (Program POS) in Program subvencioniranja stambenih kredita.

POS, ki ga izvaja APN je načrtno organizirana in z javnimi sredstvi podprta stanovanjska gradnja, ki jo izvaja Republika Hrvaška že od 2001 leta s cilji:

  • omogočiti državljanom Republike Hrvaške reševanje stanovanjskega vprašanja pod bistveno ugodnejšimi pogoji od tržnih, predvsem glede cene, pogojev kreditiranja in pogojev odplačevanja kupljenega stanovanja z zajamčeno kakovostjo,
  • da se za kritje teh stroškov namensko uporabljajo javna in druga sredstva,
  • da se zagotavlja vračilo teh sredstev preko APN državi,
  • spodbujati razvoj gradbeništva kot multiplikatorja splošnega razvoja (drugi makroekonomski kazalci; rast BDP, števila zaposlenih ipd.)
  • skupno pa so si ogledali že četrti projekt mesta Umag iz programa POS.

POS, ki se izvaja na podlagi Zakona o društveno poticajnoj stanogradnji obsega programe A, B  in C in je zelo uspešen, saj je bilo na njegovih podlagah doslej zgrajenih skupno že več kot 8.583 stanovanj v 81 hrvaških občinah in mestih. Skupna vrednost izgrajenih stanovanj znaša 590.000.000,00 € (z DDV). Skupna vrednost sredstev spodbud znaša 154.000.000,00 €.

Gostitelji so obiskovalcem predstavili tudi vsebino in način izvajanja Programa subvencioniranja stambenih kredita, ki ga prav tako izvaja APN, nato pa so si ogledali večstanovanjsko-poslovni objekt v Umagu, kjer je v zaključni fazi POS gradnja 84 stanovanj za prodajo oziroma v primeru neprodaje za najem s kasnejšim odkupom.

 

 

(Obisk v Umagu, avtor: Arhiv Stanovanjskega sklada RS, posneto: 29. 3. 2023)

Free Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Download Premium WordPress Themes Free
udemy course download free
download karbonn firmware
Download Best WordPress Themes Free Download
ZG93bmxvYWQgbHluZGEgY291cnNlIGZyZWU=

Preberite tudi

19. april 2024

Obvestilo 18.4.2024

Stanovanjski sklad RS je dne 18.4.2024 izvedel izbor najemnikov stanovanj po Javnem ...
17. april 2024

Sejem Megra 2024 in Stanovanjski sklad RS

Stanovanjski sklad RS se tradicionalno udeležuje mednarodnega sejma graditeljstva Megra ...
03. april 2024

Novinarska konferenca, 3. april 2024

  Stanovanjski sklad RS pospešeno gradi 1500 novih javnih najemnih stanovanj po vsej ...
28. marec 2024

Izbor najemnikov stanovanj z dne 28.3.2024

Danes, 28.3.2024 smo na Stanovanjskem skladu RS izvedli izbor novih najemnikov, ki so ...