novice

12. marec 2020

400 novih najemnih stanovanj v Mariboru, od tega 88 stanovanj v leseni gradnji


Sporočilo za javnost

 

»V soseski Pod Pekrsko gorco v Mariboru bo skupaj zgrajenih 400 javnih najemnih stanovanj. Od tega bo kar 88 stanovanj v leseni gradnji. Zgrajena bodo s sofinanciranjem Ministrstva za okolje in prostor, v višini 10 milijonov evrov, potem ko je bil Stanovanjski sklad RS izbran na javnem razpisu za sofinanciranje demonstracijskih objektov javne večstanovanjske gradnje ob upoštevanju načel trajnostne gradnje z lesom,« je izpostavil mag. Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada RS.

Stanovanja v leseni gradnji bodo v dveh stavbah s skupno garažo. Predvidena je lesena nosilna konstrukcija nadzemnega dela, učinkovito prezračevanje z rekuperacijo toplote in parkirna mesta, opremljena s polnilnicami za električna vozila. Objekt bo odlikovala tudi nizka gostota pozidave, odlična lokacija ob zelenih površinah in vpetost v mestno okolje.

Gradnja objektov z načeli trajnostne gradnje je ena izmed temeljnih zavez Evropske unije pri prehodu v ogljično nevtralno družbo, naloga javnih institucij pa je, da te zaveze izvedejo v praksi.

Stanovanja v soseski Pod Pekrsko gorco bodo velika od 35 do 85 kvadratnih metrov. V sklopu stanovanjske soseske je predvidena tudi umestitev dveh stavb s skupno 60 oskrbovanimi stanovanji, dnevnega centra aktivnosti za starejše in javnega programa v delu pritličjih objektov, namenjenega za trgovske in storitvene dejavnosti. Etažnost objektov je K + P + 2. Parkiranje za stanovalce je načrtovano v podzemnih garažah pod objekti.

»Vrednost gradbenih del 1. faze z 212 stanovanji znaša 23.913.902,78 evrov brez ddv, investicija pa se sofinancira s posojilom Razvojne banke Sveta Evrope (CEB). Zaključek del je predviden marca 2022. S tem se bomo še bolj približali cilju, da do leta 2025 podvojimo trenutno število stanovanj in dosežemo naslednjo prelomno stopničko – 10.000 javnih najemnih stanovanj,« je še dodal direktor Stanovanjskega sklada RS.

 

Več o projektu si lahko preberete tukaj.

 

Več informacij:

telefonska številka: 01 471 05 07

e-pošta: tajnistvo@ssrs.si

 


Preberite tudi