Preskoči na vsebino Zemljevid strani

Ob 30-letnici Stanovanjskega sklada odprli tudi razstavo Iščem stanovanje … sto let organizirane stanovanjske gradnje

20. oktober 2021

»Veseli nas, da nam je skupaj z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje (MAO) uspelo na izviren način prikazati razvoj organizirane stanovanjske gradnje skozi tri popolnoma različna obdobja. Za nas je še posebej aktualno zadnje, ko smo od osamosvojitve dalje prevzeli vlogo izvajalca državne stanovanjske politike,« je na otvoritvi razstave Iščem stanovanje … sto let organizirane stanovanjske gradnje, ki jo je pripravil MAO s podporo Stanovanjskega sklada Republike Slovenije (SSRS), poudaril mag. Črtomir Remec, direktor Sklada.

Sklad ravno v oktobru obeležuje 30-letnico svojega delovanja, omenjena razstava pa je le ena od stvari, ki je povezana z jubilejem. Razstava je umeščena v javni prostor in predstavlja arhitekturno, urbanistično in družbeno raznolikost organizirane stanovanjske gradnje v zadnjem stoletju pri nas. Zasnovana je kot informativna pot po javnem prostoru Ljubljane od MAO na Fužinah na vzhodnem robu mesta do sosesk Zeleni gaj na Brdu in Novo Brdo ob zahodni obvoznici Ljubljane.

»Zametek današnje razstave pri meni sega že v leto 2012, ko  je bila ob Svetovnem inženirskem forumu v Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) izvedena tematska razstava o moderni stanovanjski gradnji med obema svetovnima  vojnama, katero smo v edinstvenem Plečnikovem prostoru pokazali okoli 500 navdušenim udeležencem foruma iz več kot 70 držav sveta,« je dodal mag. Črtomir Remec, ki se je na kratko dotaknil tudi 30-letnice oz. delovanja Sklada: »Po 30 letih lahko rečemo, da SSRS uspešno izvaja nacionalni stanovanjski program 2015-2025 kot dober gospodar z vsemi razpoložljivimi lastnimi finančnimi sredstvi in zadolževanjem v okviru zakonskih možnosti. Hkrati si vztrajno prizadevamo za nov stanovanjski zakon in nacionalni stanovanjski program s sistemskim financiranjem po letu 2025 ali že prej, ki bo omogočil nove koncepte najema, vključno z zadrugami in drugimi inovativnimi rešitvami.«

Stanovanjski sklad RS je investitor lastnih gradenj najemnih stanovanj in sofinancira gradnje v sodelovanju z občinami in drugimi prosilci oz. ponudniki ter kupec stanovanj na trgu. Skrbi za uravnoteženo ponudbo primernih najemnih stanovanj za vse skupine prebivalstva. Uporabnikom stanovanj zagotavlja čim večjo kakovost bivanja ob razumnih stroških in čim manjšem obremenjevanju okolja. Do  leta 2023 ima namen skupno zagotoviti kar 2144 novih javnih najemnih stanovanj po celotni državi.

 

 

Vir: arhiv SSRS

Premium WordPress Themes Download
Download Nulled WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
download udemy paid course for free
download lava firmware
Download Best WordPress Themes Free Download
download udemy paid course for free

Preberite tudi

25. november 2021

Izbor najemnikov z dne 25.11.2021

Stanovanjski sklad RS je dne 25.11.2021 izvedel izbor najemnikov stanovanj, ki so prijave ...
23. november 2021

Stanovanjski sklad RS po vsej državi zagotavlja iz leta v leto več stanovanj, v gradnji in pripravi je trenutno 2077 stanovanj

»Ob 30-letnici Stanovanjskega sklada RS lahko rečemo, da smo ključne številke, ki na ...
15. november 2021

Povabilo na strokovni dogodek – inkubator

Celovita prenova večstanovanjskih stavb s pristopom MedZEB Dogodek bo potekal v petek, ...
15. november 2021

Podpis pogodbe Podbreznik – Novo Mesto

Podpis tripartitne pogodbe za projektiranje IDP in DGD projektne dokumentacije za ...