Preskoči na vsebino Zemljevid strani

Novinarska vprašanja Žurnal

27. februar 2024
DVIG NAJEMNIN

 

Spoštovani,

podajamo vam odgovore na vaša vprašanja:

  1. Po novem je višina točke 3,65, koliko bo torej po novem povprečna mesečna najemnina v Ljubljani, Mariboru, Brežicah za na primer 70 kvadratnih metrov veliko stanovanje?

V primeru enakovrednih stanovanj v različnih mestih razliko v najemnini predstavlja zgolj lokacijski faktor, ki je element izračuna neprofitne najemnine. Pri stanovanjih v lasti Stanovanjskega sklada RS, ki se oddajajo z neprofitno najemnino je lokacijski faktor na območju MO Maribor različen med 1,01 in 1,09, na območju Občine Brežice je 1,02, pri stanovanjih na območju MO Ljubljana pa med 1,08 in 1,3. Sprememba vrednosti točke za ugotavljanje vrednosti stanovanja iz 3,5 na 3,65 evra pomeni dvig neprofitnih najemnin za 4,2 odstotka. Sprememba vrednosti je skladna s 116. členom Stanovanjskega zakona SZ-1 in pomeni uskladitev z rastjo cen življenjskih potrebščin v preteklem koledarskem letu po podatkih Statističnega urada RS. Glede na fond neprofitnih najemnih stanovanj v lasti Stanovanjskega sklada RS je povprečna neprofitna najemnina mesečno 244 evra. Zaradi spremembe vrednosti točke za ugotavljanje vrednosti stanovanja, bo povprečna neprofitna najemnina s 1. 4. 2024 v najemnih stanovanjih Stanovanjskega sklada RS znašala 254 evra mesečno.

  1. Koliko se bodo najemnine v povprečju podražile v odstotkih?

Neprofitna najemnina se bo s 1. 4. 2024 zaradi spremembe vrednosti točke povišala za 4,2 odstotka.

  1. Navedite tudi, kje in kolikšne bodo glede na novo vrednost točke najdražje in kje najcenejše najemnine na kvadratni meter, ko gre za Skladova stanovanja.

Na določitev višine najemnine vplivajo vsi elementi izračuna neprofitne najemnine (točkovna vrednost, velikost, lokacijski faktor). Razliko med enakovrednimi stanovanji predstavlja zgolj lokacijski faktor, kor je že navedeno v prvem odgovoru.

  1. Koliko več sredstev naj bi sklad letos zbral na račun višje vrednosti točke?

Pri 3.500 javnih najemnih stanovanjih, ki jih Stanovanjski sklad oddaja z neprofitno najemnino, to konkretno pomeni približno 38.000 evrov več najemnin mesečno.

S spoštovanjem, Stanovanjski sklad RS


Preberite tudi

27. februar 2024

Novinarska vprašanja Dnevnik

DVIG TOČKE
27. februar 2024

Novinarska vprašanja Žurnal

DVIG NAJEMNIN
23. februar 2024

Novinarska vprašanja STA

KOROŠKA