Preskoči na vsebino Zemljevid strani

Novinarska vprašanja – Cekin.si

17. avgust 2020
najemnine stanovanj Stanovanjskega sklada RS

Spoštovana, v nadaljevanju vam pošiljamo odgovore na vaša vprašanja:

Zanima me, ali na Stanovanjskem skladu opažate zamujanje ali neplačevanje (neprofitnih) najemnin zaradi krize, ki jo je povzročila pandemija. Kje je največ zamujanja, v katerih delih Slovenije? Ali zamujanja ali neplačevanja najemnin odstopajo od prejšnjih let? Kako rešujete morebitne zamude in neplačila najemnin? Ali morda prejemate prošnje za odlog plačila najemnin? Kaj kot razloge navajajo najemniki? 

Zaradi izrednih razmer, ki so nastale ob epidemiji Koronavirusa (SARS-CoV-2) na Stanovanjskem skladu RS (dalje: SSRS) ves čas spremljamo tudi novo nastale situacije povezane z najemnimi razmerji in problematiko s katero se soočajo najemniki. Do kršitev zaradi neplačevanja najemnin in stroškov iz naslova najemnega razmerja oziroma zamujanja prihaja, vendar ne moremo z gotovostjo trditi da zgolj zaradi izrednih razmer v državi, saj gre pri dolžnikih oziroma zamudnikih največkrat za širši socialni problem.

V času epidemije smo na Stanovanjskem skladu RS sicer obravnavali nekaj prošenj bodisi za znižanje najemnine bodisi za odpis zaradi finančnih težav najemnikov (izguba službe, nezmožnost opravljanja storitvenih dejavnosti, ki so bile v času epidemije prepovedane in s tem posledično prejemanje nižjih dohodkov).

Glede na to, da so najemnine edini redni vir prihodkov in torej SSRS nima drugega zakonskega stalnega vira financiranja, poleg tega pa SSRS RS od 1.1.2017 dalje ne gradi več stanovanj za prodajo na trgu, temveč preko različnih razpisov in pozivov ter z lastno gradnjo pridobiva stanovanja za oddajo v najem različnim populacijam (mladi, mlade družine, družine, starejši), kar mu narekuje tudi Resolucija o nacionalnem stanovanjskem programu 2015-2025, se SSRS  za znižanje najemnin ni odločil. Najemnike, ki so oziroma bodo zaradi državnih razmer v težjem socialnem položaju in bodo upravičenost izkazali pri pristojnem Centru za socialno delo, pa lahko prejmejo državno pomoč oziroma uveljavljajo pravico do socialnih transferjev – subvencijo.

Najemniki neprofitnih stanovanj, ki so v lasti Stanovanjskega sklada RS plačujejo stroške iz naslova najemnega razmerja pooblaščenim upravnikom stanovanj, ki plačila spremljajo in  nas nato o dolžnikih obvestijo za nadaljnjo obravnavo, pri čemer pa nobena od regij bistveno ne odstopa glede ne plačevanje obveznosti iz najemnin.

V kolikor se najemnik na pooblaščenega upravnika ali SSRS obrne s prošnjo za obročno odplačilo dolga, ki je lahko pisna, elektronska, ustna ali na namenskem obrazcu, se temeljito proučijo vse okoliščine in v kolikor obstajajo utemeljeni razlogi in izkazan resen namen za plačilo dolga, SSRS z njim sklene izvensodni pisni dogovor o obročnem ali drugačnem načinu odplačilu dolga. Število obrokov, v katerih mora najemnik poravnati dolg je odvisno od višine dolga. Obstoječi dogovor se lahko na izrecno željo najemnika ob utemeljenih okoliščinah tudi spremeni, nove dogovore pa se lahko sklene le v primeru, da se spoštuje že sklenjen dogovor.

 

Kako je bilo med prejšnjo krizo (pred 10 leti) glede plačevanja najemnin?

Odstotek zamudnikov oz. neplačnikov se giblje na enakih ravneh. Kot že navedeno imajo najemniki z nižjimi dohodki možnosti uveljavljati pravice do socialnih transferjev – subvencij, ki jim pomagajo pri plačevanju obveznosti.

 

Kakšne so višine najemnin stanovanj, ki so v lasti stanovanjskega sklada?

Višino neprofitne najemnine določa Uredba o metodologiji za oblikovanje najemnin v neprofitnih stanovanjih ter merilih in postopku za uveljavljanje subvencioniranih najemnin (Uradni list RS, št. 131/03, 142/04, 99/08, 62/10 – ZUPJS, 79/15 in 91/15). Neprofitna najemnina je odvisna predvsem od tega koliko točk je pripisanih stanovanju, kar ureja Pravilnik o merilih za ugotavljanje vrednosti stanovanj in stanovanjskih stavb (Uradni list RS, št. 127/04 in 69/05). Na število točk vpliva več faktorjev (v največjem deležu starost stanovanja in stanje inštalacij). Skladno z zgoraj navedenim vas seznanjamo tudi s tem, da SSRS neprofitnih stanovanj v najem ne oddaja sam, ampak jih daje na razpolago občinam, da jih same dodelijo glede na njihove potrebe svojim občanom skladno z veljavno stanovanjsko zakonodajo in javnimi razpisi, zato je tudi višina neprofitne najemnine odvisna predvsem od politike vsakokratnih občin.

 

So se cene najemnin neprofitnih stanovanj v zadnjih letih, mesecih spreminjale? Kako?

Izračun neprofitne najemnine je precej kompleksen, podajamo poenostavljen prikaz: število točk se pomnoži s kvadraturo uporabne površine in faktorji za lokacijo in velikost stanovanja (vplivata minimalno) ter vrednostjo točke, ki je že dolgo 2,63 EUR. S tem se dobi t.i. najemninsko vrednost stanovanja, ki se jo pomnoži z letno stopnjo neprofitne najemnine, ki jo za območje občine določijo občine same ter znaša največ 4,68 %. S tem se dobi letno najemnino. Za morebitne dodatne informacije se prosimo obrnite na pristojno ministrstvo za stanovanjske zadeve.

Najemnina neprofitnih stanovanj se lahko v času najemnega razmerja tudi spremeni, saj SSRS  periodično preverja dohodke najemnikov neprofitnih stanovanj. SSRS je v minulih dveh letih preveril upravičenost do nadaljevanja neprofitnega najemnega razmerja pri vseh najemnikih, kjer je to zakonsko dopustno (SSRS ima v lasti še vedno veliko stanovanj, ki jih zasedajo t.i. imetniki stanovanjske pravice iz bivšega sistema, ki se jih ne sme preverjati). Pri tistih najemnikih neprofitnih stanovanj pri katerih je ugotovljeno preseganje cenzusa se določi najemnina v višini tržne najemnine.

 

S spoštovanjem,

Stanovanjski sklad RS

 

 


Preberite tudi

27. februar 2024

Novinarska vprašanja Dnevnik

DVIG TOČKE
27. februar 2024

Novinarska vprašanja Žurnal

DVIG NAJEMNIN
23. februar 2024

Novinarska vprašanja STA

KOROŠKA