Preskoči na vsebino Zemljevid strani

Novinarska vprašanja časopis Dnevnik

30. maj 2022
STANOVANJA ZA GIBALNO OVIRANE OSEBE

 

Spoštovani,

podajamo vam odgovore na vaša vprašanja:

41 stanovanj za gibalno ovirane osebe v soseski Novo Brdo niste uspeli oddati na prvem javnem razpisu. Kdaj ste objavili nov razpis za oddajo teh 41 stanovanj?

Stanovanja so bila ponovno objavljena 6.5.2022. Rok za zbiranje prijav je potekal od 6.5. – 25.5.2022. Izbor prosilcev bo 16.6.2022.

Če prav razumemo, je bilo v soseski Novo Brdo skupaj 49 stanovanj za gibalno ovirane (osem jih je bilo oddanih). Zakaj je bilo zgrajenih ravno toliko tovrstnih stanovanj?

Število stanovanj je določeno na podlagi veljavne gradbene zakonodaje v času pridobivanja gradbenega dovoljenja (ZGO-1 oz. podzakonski akti).

Kdo konkretno lahko kandidira za takšno stanovanje? Kakšna dokazila mora priložiti?

V razpisu so za najem namenjena tudi stanovanja prilagojena gibalno oviranim osebam  oziroma imajo možnost te prilagoditve in so označena z GOO. Ta stanovanja so namenjena in prilagojena gibalno oviranim, ki predložijo zahtevano dokazilo ob prijavi (npr. potrdilo zdravnika specialista, iz katerega je razvidna potrebnost trajne uporabe invalidskega vozička ali drugega tehničnega pripomočka za hojo in slepe osebe (izvid zdravnika specialista, iz katerega je razvidna potrebnost trajne uporabe invalidskega vozička ali drugega tehničnega pripomočka za hojo ali odločba ZPIZ, iz katere je razvidna najmanj 70 % zmanjšana zmožnost premikanja…..)). V prijavi mora prosilec navesti tudi morebitne člane gospodinjstva, ki bodo z njim bivali v najemnem stanovanju. Znotraj te prednostne kategorije imajo prednost prosilci, ki prvič rešujejo svoje stanovanjsko vprašanje, kar je podrobno opredeljeno v točki 2 in prosilci, ki ne presegajo dohodkovnega kriterija, ki je podrobno opredeljen v točki 5 Javnega razpisa za oddajo stanovanj v najem.

Ali drži, da bo sklad ta stanovanja oddal osebam, ki niso gibalno ovirane, če v določenem roku ne boste pridobili najemnikov, ki so gibalno ovirani? Koliko časa boste poskušali pridobiti najemnike, ki so gibalno ovirani?

V primeru, da za stanovanja, namenjena in prilagojena gibalno oviranim osebam, več kot 3 mesece ne bo izkazanega interesa, lahko Sklad sprejme sklep, s katerim določi, da se lahko v najem ponudijo tudi prosilcem, ki niso gibalno ovirane osebe. Navedena stanovanja bodo ponujena v naslednjem terminu.

Koliko stanovanj za gibalno ovirane osebe je v soseski na Ježkovi ulici? So vsa ta stanovanja zasedena z osebami z oviranostmi?

V soseski F2 na Ježkovi ulici je 10 stanovanj prilagojenih gibalno oviranim osebam (parkirno mesto) vendar med razpisnimi pogoji ni bilo prednostne kategorije, ki bi tej skupini dajala izključno prednost za navedena stanovanja. Med izbranimi ni bilo nobenega s statusom gibalno ovirane osebe.

Koliko prijav ste prejeli za oskrbovana stanovanja v Novem Brdu?

Za oskrbovana stanovanja na Novem Brdu smo do 30.5.2022 prejeli 21 prijav, ki so še v fazi pregledovanja in dopolnjevanja. Rok za oddajo prijav je bil podaljšan s sklepom direktorja do 8.6.2022. S podaljšanjem roka je omogočena dostopnost stanovanj širšemu krogu zainteresiranih prosilcev in s tem zagotovljena večja zasedenost ponujenih stanovanj.

Je bilo število prijav v skladu z vašimi pričakovanji ali pa ste pričakovali več/manj prijav?

Glede na dejstvo, da navedeni razpis za oskrbovana stanovanja za Sklad pomeni novo obliko oddajanja najemnih stanovanj nismo imeli nekih določenih pričakovanj. Veseli smo vsake prijave in upamo, da se bodo stanovanja čimprej zapolnila in s tem izpolnila željo po bivanju v novem stanovanju marsikateremu starejšemu občanu.

 

S spoštovanjem, Stanovanjski sklad RS

 


Preberite tudi

27. februar 2024

Novinarska vprašanja Dnevnik

DVIG TOČKE
27. februar 2024

Novinarska vprašanja Žurnal

DVIG NAJEMNIN
23. februar 2024

Novinarska vprašanja STA

KOROŠKA