Preskoči na vsebino Zemljevid strani

Novinarska vprašanja – Finance

17. maj 2021
VPLIV VIŠJIH CEN GRADEBNIH MATERIALOV NA STANOVANJSKO GRADNJO

 

1. Pri obisku vašega gradbišča, sem dobil informacijo, da se cene gradbenih materialov letos zelo višajo, prav tako je zelo motena dobava materialov. Ali imajo izvajalci mogoče pogodbeno možnost, da v primeru gradbenih materialov zahtevajo dodatke po pogodbi, prek katerega bi zvišali cene?

V že sklenjenih gradbenih pogodbah imamo dogovorjene fiksne cene, ki upoštevajo tudi morebitne podražitve materialov.

 

2. Če ima to možnost, me zanima, kje je meja podražitve posameznega gradbenega materiala, ko lahko izvajalec zahteva dodatek k pogodbi s katerim lahko poviša ceno projekta, za katerega je pogodba že podpisana oziroma se projekt že gradi?

Glejte odgovor pri prejšnjem vprašanju.

 

3. Gradbinci pravijo, da zaradi višjih cen materialov ne višajo njihovih storitev oziroma gradbenih del, pri oddaji ponudb pa seveda pa višje cene materialov upoštevajo. Kaj opažate vi kot naročnik?

V letošnjem letu nismo pridobivali ponudb za gradnjo objektov, zato iz lastnih izkušenj vpliva rasti cene materialov na cene gradbenih storitev ne moremo  komentirati ali ocenjevati.

 

4. Imate mogoče kakšne scenarije za koliko bi se lahko povišala vrednost GOI zaradi višjih cen materialov?

Glede na predhodni odgovor scenarijev nimamo opredeljenih.

 

5.  Koliko bodo te cene vplivale na vaše predvidene investicijske cene posameznega projekta, oziroma za koliko bi bila dražja že začetih projektov, če bi ponudbe izbirali danes?

Rast cen spremljamo preko Indeksov za obračun razlike v ceni gradbenih storitev, ki ga izdaja Gospodarska zbornica Slovenije, kar tudi kalkuliramo v naše investicijske projekte skladno s predpisi.

 

 


Preberite tudi

27. september 2021

Novinarsko vprašanje Časnik Delo

NENASELJENA STANOVANJA V SLOVENIJI
24. september 2021

Novinarsko vprašanje Ostro.si

JAVNA NAJEMNA STANOVANJA
24. september 2021

Novinarsko vprašanje Cekin.si

NAJEMNIKI NEPROFITNIH STANOVANJ
24. september 2021

Novinarsko vprašanje Bistričan.si

SLOVENSKA BISTRICA