Novinarska vprašanja

13. november 2019

Novinarska vprašanja – Domovina.je

nakup novih stanovanj za javni najem v Kočevju

Novinarska vprašanja

Spoštovani, zanima nas nekaj več podrobnosti v zvezi s prodajo kočevskih stanovanj. Po javno objavljenih podatkih ste za 7.063.719,73 EUR kupili 76 stanovanj, plus parkirna mesta. Iz tega lahko zaključimo, da je bila cena kvadratnega metra stanovanja približno 1500 eur m2. Je ta naša domneva pravilna? Koliko je dejansko stal kvadratni meter stanovanja? Koliko so stale garaže in parkirna mesta? Se vam zdi takšna cena objektov sprejemljiva. Cene rabljenih stanovanj v Kočevju se namreč po naših informacijah da spustiti tudi pod 1000 EUR m2. Ta razlika pa se nam zdi v primerjavi z novogradnjami velika, prevelika.

Naš drugi izračun pa kaže na to da bi gradnja 10.000 novih najemnih stanovanj po takšni ceni stala precej več kot milijardo evrov. Se vam to zdijo sprejemljive številke? Se v Sloveniji res ne da graditi cenovno dostopnejših stanovanj?

 

Odgovori na novinarska vprašanja

Spoštovani,

Stanovanja v Kočevju so bila kupljena od investitorja GH holding na podlagi njegove vloge oddane na Javni poziv za nakup stanovanj in zemljišč za izgradnjo stanovanj, ki je javno objavljen javni poziv, dostopen vsem pravnim in fizičnim osebam.

Kot je razvidno iz samega poziva, je cena v občinah (ki niso mestne občine, npr. v konkretnem primeru) za m2 neto stanovanjske površine lahko največ 1.380,00 EUR/m2. v konkretnem primeru je bila cena za stanovanja 1.380,00 EUR/m2 neto stanovanjske površine za posamezno parkirno mesto v garaži pa 8.500,00. Nepokrita parkirna mesta na nivoju terena pa so zajeta v ceno posameznega stanovanja in se jih ne plačuje posebej.

Cene rabljenih stanovanj v Kočevju ne moremo komentirati, lahko pa vam sporočimo, da je cena do 1.380,00 EUR /m2 ustrezna za novozgrajen objekt, ki dosega najmanj energetski razred B1 in je zgrajen skladno z vsemi zahtevami Stanovanjskega sklada RS.

 

S spoštovanjem,

Stanovanjski sklad RS


Preberite tudi