Preskoči na vsebino Zemljevid strani

Stanovanjski sklad RS bo namenil 46 mio evrov za zagotavljanje 500 novih javnih najemnih stanovanj

23. julij 2024

Stanovanjski sklad Republike Slovenije (SSRS) je objavil nov Program sofinanciranja zagotavljanja javnih najemnih stanovanjskih in bivalnih enot letos in prihodnje leto ter Program sofinanciranja zagotavljanja oskrbovanih stanovanj za starejše letos in prihodnje leto. Prav tako je bil objavljen Javni poziv za nakup stanovanj in zemljišč za gradnjo stanovanj letos in prihodnje leto. »V preteklih letih smo z razpisi iz lastnih sredstev zagotovili 1500 javnih najemnih stanovanj po vsej državi, tokrat pa iz dokapitalizacij letos in prihodnje leto namenjamo 46 mio evrov za 500 novih stanovanjskih enot,« je pojasnil direktor Stanovanjskega sklada RS mag. Črtomir Remec.

  1. Program sofinanciranja zagotavljanja javnih najemnih stanovanjskih in bivalnih enot v letih 2024 in 2025

Ta program je namenjen pridobivanju novih javnih najemnih stanovanj in bivalnih enot v vseh lokalnih skupnostih v Sloveniji. Ohranjene so obstoječe oblike sofinanciranja: posojilo, soinvestiranje in soinvestiranje s posojilom. Novost je višina posojila do 75 % vrednosti investicije z odplačilno dobo 30 let. Za realizacijo programa je namenjeno 26 mio evrov, od tega 16 mio evrov za posojila in 10 mio evrov za soinvestiranje.

Glavni poudarek in prednost se namenja investicijskim projektom, ki izpolnjujejo pogoje predpisov s področja energetske učinkovitosti in zagotavljajo gradnjo stavb z nič energije z zelo visoko energetsko učinkovitostjo oziroma zelo majhno količino potrebne energije za delovanje, pri čemer je potrebna energija v zelo veliki meri proizvedena iz obnovljivih virov, vključno z energijo iz obnovljivih virov, proizvedeno na kraju samem ali v bližini.

Več informacij in prijavni obrazec sta dostopna na spletni povezavi tukaj.

  1. Program sofinanciranja zagotavljanja oskrbovanih stanovanj za starejše v letih 2024 in 2025

Program je namenjen pridobivanju novih javnih najemnih oskrbovanih stanovanj za starejše. Možne oblike sofinanciranja vključujejo posojilo, soinvestiranje ter soinvestiranje s posojilom. Višina posojila je do 75 % vrednosti investicije z odplačilno dobo 30 let. Za realizacijo programa je namenjeno pet mio evrov, od tega dva mio evrov za posojila in tri mio evrov za soinvestiranje.

Več informacij in prijavni obrazec sta dostopna  tukaj.

  1. Javni poziv za nakup stanovanj in zemljišč za gradnjo stanovanj v letih 2024 in 2025

SSRS vabi zainteresirane ponudnike (fizične osebe, pravne osebe zasebnega in javnega prava ter lokalne skupnosti) k oddaji zavezujočih ponudb za prodajo skupin stanovanj, stanovanjskih stavb ter zemljišč, primernih za izgradnjo stanovanjskih stavb po vsej Sloveniji. Sklad bo kupoval stanovanja in zemljišča v obdobju od objave poziva do porabe sredstev ali zaprtja poziva, skladno z opredeljenimi merili in pogoji.

Ponudniki lahko ponudijo dokončana stanovanja, ki so primerna za bivanje. Stanovanjske stavbe, v katerih se nahajajo ponujena stanovanja, morajo imeti pravnomočno uporabno dovoljenje, ki ni starejše od dveh let, ter nanj vezano pravnomočno gradbeno dovoljenje. Kot primerne mikrolokacije bo Sklad štel zlasti tiste lokacije, ki omogočajo kakovostne življenjske in bivalne razmere, imajo dobro prometno povezavo in so dostopne z javnim potniškim prometom. V bližini mora biti zagotovljena osnovna družbena infrastruktura in oskrbne dejavnosti, ki jih je mogoče izkoriščati za rekreacijo. Če ponudnik tega ne more zagotoviti, bo to upoštevano pri nakupni vrednosti. Za realizacijo tega javnega poziva je namenjeno 15 mio evrov.

Več informacij in prijavni obrazec sta dostopna tukaj

Programi so odprti do dne, ko so s sklepi Nadzornega sveta SSRS odobrena vsa predvidena sredstva oziroma najpozneje do konca prihodnjega leta.

Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes
udemy paid course free download
download mobile firmware
Download Best WordPress Themes Free Download
free download udemy paid course

Preberite tudi

30. avgust 2024

Posebne določbe Stanovanjskega zakona o najemnikih in lastnikih denacionaliziranih stanovanj

Zainteresirano javnost obveščamo, da je bil v Uradnem listu RS,  št. 61/24 z dne 22. ...
23. avgust 2024

Ponudba 28 novih oskrbovanih najemnih stanovanj na lokaciji Radlje ob Dravi

Obveščamo vas, da je Stanovanjski sklad RS razširil svojo ponudbo oskrbovanih najemnih ...
23. julij 2024

Stanovanjski sklad RS bo namenil 46 mio evrov za zagotavljanje 500 novih javnih najemnih stanovanj

Stanovanjski sklad Republike Slovenije (SSRS) je objavil nov Program sofinanciranja ...
10. julij 2024

Objavljena razpisa za projektiranje in gradnjo na Jesenicah in Lendavi

JN 18/2024 –  Projektiranje in gradnja večstanovanjskih objektov Partizan, Jesenice  ...