Preskoči na vsebino Zemljevid strani

Stanovanjski sklad RS ponosno predstavil  najuspešnejše arhitekturne in urbanistične rešitve za gradnjo stanovanjske soseske Novo Pobrežje

06. februar 2019

Sporočilo za javnost
sreda, 6. februar 2019

Stanovanjski sklad RS ponosno predstavil  najuspešnejše arhitekturne in urbanistične rešitve za gradnjo stanovanjske soseske Novo Pobrežje

 

»Imeli smo veliko dela, vseh devet elaboratov je bilo namreč zelo kakovostnih. Zmagovalec ni en sam, vseh devet natečajnikov je zmagovalnih, poražencev tukaj ni. Prav vsak elaborat ima namreč nekaj dobrega. Vesel sem, da so danes na razstavi SOSESKA NOVO POBREŽJE_MARIBOR v celoti razstavljeni vsi. Tako se lahko prepričamo, da je kompetentna in raznolika žirija kakovostno opravila svoje delo,« je ob otvoritvi razstave v razstavišču HAM, Hiša arhitekture Maribor, povedal direktor Stanovanjskega sklada RS mag. Črtomir Remec. Na razstavi so predstavili devet rešitev za gradnjo nove mariborske soseske Novo Pobrežje. Dodal je še, da bodo izbrane rešitve hkrati osnova za urbanistično in krajinsko zasnovo območja OPPN za EUP Po 6S v Mariboru.

Odprtje razstave devetih natečajnih elaboratov projektnega, enostopenjskega natečaja SOSESKA NOVO POBREŽJE_MARIBOR in gradnjo novih stanovanj v Mariboru pozdravlja tudi župan Mestne občine Maribor Aleksander Saša Arsenovič. »Naselje pod Pekrsko gorco začnejo graditi letos, gradnja soseske Novo Pobrežje je predvidena za 2021. Gre za 437 stanovanj, od tega 60 oskrbovanih, kar pomeni, da glede na demografsko situacijo, razmišljamo o prihodnosti. Posebej me veseli to, da je v naselju predvidena tudi knjižnica in javni prostori,« je povedal Arsenovič. Nadaljeval je, da je vesel, da bo nagrajeni arhitekt Gregor Reichenberg ustvarjal v svojem domačem okolju. »Mislim, da je to dobro za vse nas. Hvala Stanovanjskemu skladu RS da se je po nekem obdobju vrnil v Maribor in tu vidi potencial. Verjamem, da bomo z našim delom vaše upanje nadgradili in, da bo z leti potreb po stanovanjskih soseskah vedno več,« je še dodal.

Med izbranimi urbanističnimi in arhitekturnimi rešitvami, ki so se izkazale kot najustreznejše za posamezna območja v sklopu soseske, je najbolj izstopal elaborat prvonagrajenega avtorja natečajne rešitve arhitekta Gregorja Reichenberga. »S sodelavci smo se priprave rešitve najprej lotil na način, da smo želeli ustvariti eno sosesko, ki nosi svojo, lastno identiteto, pa je vseeno del nekega širšega konglomerata Pobrežja in hkrati reagira na neposreden rob mesta. Urbanistično smo se odločili za točkovno pozidavo, ki nam je dala najboljše odgovore na zastavljena vprašanja. Ugotovili smo, da se je sistem vila blokov še posebej v Sloveniji izkazal kot optimalen sistem za kolektivno stanovanjsko gradnjo. Vsi bloki imajo naravno osvetljena stopnišča in posledično nek notranji prostor, ki daje oziroma dviguje kulturo bivanja. Knjižnica je locirana na skrajnem jugozahodnem delu soseske,« je povedal Reichenberg.

Razstava bo odprta vsak delovni dan do torka, 5. marca 2019, med 9. in 19. uro.

 

Free Download WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
Download Best WordPress Themes Free Download
Download Nulled WordPress Themes
download udemy paid course for free
download lava firmware
Download Nulled WordPress Themes
udemy course download free

Preberite tudi

19. junij 2024

V Kopru smo otvorili novo sodobno stanovanjsko sosesko

V petem največjem slovenskem mestu je danes zaživela stanovanjska soseska Nova Dolinska, ...
14. junij 2024

Koroška bogatejša za 28 javnih najemnih stanovanj, namenjenih starejšim

Danes smo odprli objekt Hmelina, ki zagotavlja 28 novih javnih oskrbovanih stanovanj. ...
05. junij 2024

Stanovanjski sklad RS bo gradil na Jesenicah

Stanovanjski sklad RS bo v mesecu juniju 2024 ponovno objavil javni razpis za ...
16. maj 2024

Razpis za oddajo stanovanj na Ravnah na Koroškem ter v Kopru

Zainteresirano javnost seznanjamo, da z jutrišnjem dnem objavljamo ponudbo za razpis za ...